Index Vakbarát Hírportál

Már csaknem hétszáz gyermek halt bele a kanyarójárványba Zimbabwében

2022. szeptember 5., hétfő 13:53

A kanyarójárvány áprilisban ütötte fel a fejét Zimbabwében, ahol azóta a hatóságok eddig már több mint hatezer megbetegedést jelentettek. A két héttel ezelőtti adatokhoz képest most több mint négyszeres emelkedés figyelhető meg.

A kanyarójárvány áprilisi megjelenése óta már 698 gyerek halt bele a betegségbe Zimbabwében – közölte a dél-afrikai ország egészségügyi minisztériuma vasárnap.  A hatóságok eddig 6291 megbetegedést jelentettek.

A két héttel ezelőtti adatokhoz képest több mint négyszeres emelkedés figyelhető meg. Augusztus közepén még 157, többnyire oltatlan gyerek haláláról és 2056 megbetegedésről adtak hírt. A kormány akkor egyúttal azt is bejelentette, hogy nagyszabású oltási kampányt indít a hat hónap és 15 év közötti gyerekek beoltására.

Zimbabwében sokan ellenzik a modern gyógyszereket, és több vallási közösség rossz szemmel nézi az oltást. Johannes Marisa, a zimbabwei orvosi kamara elnöke úgy vélte, kétséges, hogy az emberek tájékoztatása eredményre vezet-e ezen a téren. Nézete szerint a kormánynak azt is meg kellene fontolnia, milyen kényszerintézkedéseket tudna bevezetni annak érdekében, hogy senki se utasíthassa vissza a gyereke beoltását.

Április elején a keleti Manicaland városból jelentették az első megbetegedéseket, majd a járvány elterjedt az egész országban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) akkor azt közölte, hogy Afrikában idén márciusig a tavalyi év azonos időszakához képest 400 százalékkal nőtt a kanyarós megbetegedések száma. A világszervezet a növekedést a Covid–19 miatt elakadt oltási kampányoknak tulajdonítja – számolt be az MTI.

Rovatok