Index Vakbarát Hírportál

Egy konzervatív, aki úgy is kormányozhat, mint egy konzervatív

2022. szeptember 6., kedd 17:26

Hétfőn jelentették be, hogy a távozó Boris Johnson helyét Liz Truss veszi át a Konzervatív Párt élén, ezzel ő lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke. Szakértő segítségével mutatjuk be, hogy mire lehet számítani Liz Trusstól.

Liz Truss – aki a Johnson-kormányban külügyminiszter volt – az utolsó körben Rishi Sunak korábbi pénzügyminiszterrel versengett a pártvezetői, és ezzel együtt a miniszterelnöki pozícióért. Végül Rishi Sunakra a Konzervatív Párt tagjai közül hatvanezren, Liz Trussra több mint 81 ezren voksoltak, őt választották Boris Johnson utódjának.

Boris Johnsonról a brexit fog eszünkbe jutni, ő is ennek a munkának a befejezését emelte ki leköszönő beszédében, még akkor is, ha a brexit nem kimondottan Johnson műve

– fogalmazott lapunk kérdésére Szabó Barnabás.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője szerint a brexit mellett a Boris Johnson körüli botrányok – ezekről itt írtunk bővebben – is emlékezetesek maradnak, amelyek erodálták a volt miniszterelnök népszerűségét.

Szabó Barnabás arra is felhívta a figyelmünket, hogy a brexit története még nem ért véget, az északír határról szóló megállapodás nem tért nyugvópontra, emellett gazdasági szereplőket, vállalatokat, részben magánszemélyeket érintő problémák sincsenek rendezve. Boris Johnson utódja, Liz Truss is célzott arra, hogy a brexitszabályozás kérdései nincsenek lezárva.

Thatcher-karakter?

A szakértő úgy látja, hogy

Liz Truss imidzse különbözni fog Johnsonétól, ő nem törekszik feltétlenül arra, hogy mindig a reflektorfényben legyen, de az látható, hogy igyekezett Johnsontól tanulni.

Az egyik, amit megtanulhatott, hogy a konzervatív párton belül és a konzervatív hajlamú szavazók között el lehet érni sikereket ideológiai alapú nyilatkozatokkal, Truss ezért sem ment bele sok szakpolitikai részletbe a Rishi Sunakkal folytatott viták során.

Truss kijelentette, hogy úgy kampányol, mint egy konzervatív, és úgy is fog kormányozni, mint egy konzervatív. Kicsit nosztalgikus, Margaret Thatcher időszakába visszamutató kommunikációval kampányolt.

Truss úgy vinné vissza a Konzervatív Pártot egy korábbi időszakba, hogy közben Nagy-Britannia előrelép, de a leendő miniszterelnök előtt súlyos kihívások állnak a dübörgő inflációnak és az elszabadult energiaáraknak köszönhetően. Truss egyik legfontosabb ígérete az adócsökkentés, az energiaárak emelkedését pedig árbefagyasztással próbálhatja kezelni, de kérdés, hogy ezeket miből tudja finanszírozni. Párton belüli ellenfele, Rishi Sunak tündérmeséknek nevezte Truss gazdasági elképzeléseit.

A skót függetlenedés kérdésében Truss határozott álláspontot képvisel, már a miniszterelnök-jelölti verseny közben tisztázta, hogy nem támogatja Skócia függetlenedését, sőt, még azt sem, hogy erről újra népszavazás legyen, de Szabó Barnabás megjegyezte: a skótok nem nyugodtak meg attól, hogy egy másik konzervatív politikus lett a miniszterelnök, így Truss személye sem garancia arra, hogy alábbhagynának a függetlenedési törekvések.

Külügyekben tovább a johnsoni úton?

Szabó Barnabás Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyában, valamint az ukrajnai háborúra adott brit reakciókban nem vár lényeges elmozdulást Boris Johnson irányvonalához képest.

Truss eddig is követte Johnsont abban, ahogy a távozó kormányfő az ukrajnai háborúhoz viszonyult, ennek része Oroszország elítélése, valamint az ukrán kormány és hadsereg lehetőségekhez mérten történő támogatása.

A szakértő arra számít, hogy az Európai Unió irányába folytatódik a „nem teljesen átgondolt megközelítés”. Az északír rendezés kérdését akár újra is nyithatják, ráadásul kereskedelmi háború réme sejlik fel, ami nem állt érdekében Johnsonnak, és nem áll érdekében Trussnak sem.

Szabó Barnabás hangsúlyozta, meg kell várni, hogy Truss „merre tudja mozgatni az ingát, de nehéz visszatáncolni a viszonylag ellentmondást nem tűrő hangvételből”. Truss viszont megteheti, hogy rugalmasabban nyúljon az uniós kapcsolatokhoz, mert egy ideig nem kell újra megmérettetnie magát a párton belül, egyelőre nem függ a lehetséges újraválasztása ettől a kérdéstől.

A jövőben érdemes lesz arra is figyelni, hogy Truss Oroszországgal szemben kvázi hidegháborús retorikát visz, de külügyminiszteri hivatali ideje alatt néha az Egyesült Államok irányába is szokatlan, olykor nyers kijelentéseket, kérdéseket intézett, például amikor számonkérte, hogy az amerikai fél mit tesz annak érdekében, hogy működőképes legyen a két ország közötti különleges kapcsolat.

Boris Johnson maradhat a színpadon

Szabó Barnabás a Boris Johnson jövőjére vonatkozó kérdésünkre kifejtette: azok, akik ismerik a távozó kormányfőt, biztosak abban, hogy marad a brit politika színpadján. Johnson, bár nem lesz pártvezető és miniszterelnök, de a parlamenti mandátuma – ha csak nem mond le róla – nem szűnik meg, a brit parlament pedig kifejezetten jó színtér arra, hogy életben tartsa a politikai karakterét.

Ha Truss elkövet valamilyen nagy stratégiai hibát, és újra az lesz a kérdés, hogy ki legyen a vezető, Johnson megpróbálhat visszatérni. Irányzatának erejét mutatja, hogy Truss is kitartott mellette, azt is elmondta, hogy szeretné teljesíteni azokat a 2019-es ígéreteket, amelyeket még elődje tett

– részletezte a szakértő, leszögezve: Boris Johnsonnak ennyi botrány után mennie kellett, de ez nem jelenti azt, hogy az általa képviselt megközelítések jelentősen veszítettek a népszerűségükből.

Rezsitámogatás jöhet

Az új brit miniszterelnök kinevezéséről, annak angol fontra gyakorolt hatásáról Virovácz Pétert, az ING Bank vezető elemzőjét kérdeztük. Meglátása szerint rendkívül fontos, hogy az utóbbi időszakban a pénz- és tőkepiacokon, valamint az angol gazdasággal kapcsolatban is nagy bizonytalanság uralkodott. Amióta Boris Johnson lemondott, az angol font árfolyama tovább szenvedett. A britek fizetőeszköze az utóbbi időszakban az euróval és az amerikai dollárral szemben is folyamatosan gyengült.

Most, hogy megvan Nagy-Britannia új miniszterelnöke, az a kérdés elhárult, hogy ki lesz az utód, de még nagyon sok mindenre kell számítani a következő időszakban. A következő egy hét történései lesznek az angol font szempontjából rendkívül hangsúlyosak, mivel az új költségvetési csomag tartalmára vonatkozó bejelentést várjuk a britektől.

Az új brit miniszterelnök, Liz Truss megígérte, hogy támogatást nyújt majd a nehéz helyzetbe került háztartásoknak, azok rezsiköltségeiből gyakorlatilag átvállalná a 2000 font feletti részösszeg kifizetését.

Ez nagyjából 100-150 milliárd fontos csomag lehet, ez kisebb összeg, konszolidáltabbnak, jobban megvalósíthatónak is tűnik, mint amennyiről eredetileg szó volt, azonban még nem tudjuk, hogy hogyan és honnan lesz rá fedezet.

A brit rezsitámogatás valamennyire támogathatja a brit gazdaságot, de az ING Bank vezető elemzője az eddig is vártnak megfelelően Nagy-Britannia gazdaságának recessziójára számít. Hozzátette, hogy a háztartásoknak nyújtandó rezsitámogatás várhatóan arra ösztönzi az angol jegybankot, hogy még agresszívebben emelje a kamatokat, hogy ezzel is megelőzze, hogy a költségvetési támogatástól fűtve még inkább túlpörögjön az infláció.

Virovácz Péter hangsúlyozta, ha optimális helyzetben egy ilyen lazuló fiskális politika találkozik egy szigorú monetáris politikával, annak inkább az erősödés irányába kellene löknie az angol fontot, alapjában véve fonterősödéssel kellene számolni. Most viszont nem erre számít, mivel recesszió felé halad a brit gazdaság, és az angol font alapvetően a gazdaság adott időszaki ciklusával együtt mozgó fizetőeszköz, tehát gazdasági fellendülés esetén erősödik, míg gazdasági visszaesés esetén gyengül.

Most pedig egy lejtmeneti szakasz felé tart a brit gazdaság, ezért a következő időszakban vélhetően az angol font gyengülésére lehet számítani.

A font gyengülése pedig vélhetően a forint erősödése mellett következik be, ezért az év végéig a magyar fizetőeszköz árfolyama is felértékelődhet az angol fonthoz képest.

Az angol font/amerikai dollár keresztárfolyam 1,15 körül jár, az elemző szerint az angol font az év hátralévő részében 1,13-1,14 dolláros árfolyamon mozoghat. Mivel Virovácz Péter szerint az euró árfolyama év végére 380 forint közelébe kerülhet, valamint 0,86-os euró/angol font keresztárfolyamra számít, az előző két számból adódik, hogy 2022 végén az angol font 440 forint körüli árfolyamra gyengülhet. Most 468 forintnál jár az árfolyam, tehát az elemző szerint a font a forinthoz képest év végére akár 7-8 százalékot is leértékelődhet.

Hétfőn elkezdett erősödni az angol font, mivel megszületett az eredmény, hogy ki lesz a brit miniszterelnök. Ez azt jelenti, hogy egy bizonytalansági tényező elhárult, mostantól lehet várni konkrét bejelentéseket. Ám már itt is előre szaladt a piac és elkezdett magasabb kamatszinteket árazni. Virovácz Péter szerint a befektetők megadták a bizalmat az új brit miniszterelnöknek, egyelőre ennek köszönhető az angol font enyhe erősödése, azonban ez csak az elsődleges piaci reakció. A fontos dolgok csak ezután dőlnek el, mindenki a gazdasági intézkedésekkel kapcsolatos bejelentésekre vár, és ennek következtében alakulhat ki az angol font árfolyammozgásának tartósabb iránya.

(Borítókép: Liz Truss 2022. augusztus 23-án. Fotó: Anthony Devlin/Getty Images)

Rovatok