Index Vakbarát Hírportál

Putyin pártja megtiltaná a childfree ideológiát

2022. szeptember 7., szerda 20:01

A gyermekvállalást elutasító mozgalom ellen nyújtott be törvénytervezetet az orosz Duma elé az Egységes Oroszország Párt. A javaslat szerint megtiltanák a kiskorúak körében a gyermekvállalás önkéntes elutasítását népszerűsítő információk terjesztését.

Új törvénytervezetet nyújtottak be az orosz Állami Duma elé, amely megtiltaná a kiskorúak körében a gyermekvállalás önkéntes elutasítását népszerűsítő információk terjesztését.

Az indoklás szerint az orosz fiatalok körében egyre jobban terjed a childfree (gyermekmentes) külföldi ideológia, amely azért vált népszerűvé, mert követői „a hedonizmus – egy olyan filozófiai irányzat, amely az emberi létezés értelmét kizárólag a személyes szükségletek kielégítésére redukálja – támogatóiként pozicionálják magukat”.

Az orosz Meduza híroldal azt írja, a childfree ideológia hívei olyan eszméket terjesztenek, amelyek

a gyermekvállalás önkéntes elutasításán alapuló romboló társadalmi magatartás alapját képezik, ami teljesen ellentétes a hagyományos családi értékekkel és Oroszország állami politikájával.

A mozgalom aktivistái által folytatott tudatos gyermektelenségi propaganda pedig „a társadalmi intézmények leépüléséhez vezet, erodálja a hagyományos értékeket, és hozzájárul az elnéptelenedéshez”.

A lap Kreml-közeli forrásai nem tartják valószínűnek a törvényjavaslat elfogadását, de nem zárják ki, hogy az Egységes Oroszország Párt a jövőben is hasonló törvényjavaslatokat terjesszen elő. 

Rovatok