Index Vakbarát Hírportál

Mégsem vétóz Magyarország az orosz oligarchák miatt?

2022. szeptember 7., szerda 21:17

A Szabad Európa korábban úgy értesült, hogy a magyar kormány megvétózhatja három orosz oligarcha ellen irányuló szankciókat. A mostani sajtóértesülések szerint a magyar kormány azóta elállt ettől a szándékától.

Az első információk szerint a kormány jelezte: nem fogják támogatni az orosz oligarchák elleni szankciók meghosszabbítását abban az esetben, ha hárman – Aliser Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov – rajta maradnak a listán.

Az orosz oligarchák ellen még a háború legelején rendeltek el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat az Unióban, és a rendelkezések érvényességét rendszerint félévente terjesztik ki.

Hosszabbítás nélkül szeptember 15-éig maradnak érvényben a szankciók. 

Az EU-tagállamok képviselői épp ezért szerdán vitatták meg, hogy meghosszabbítsák-e a szankciókat. A Szabad Európa még a találkozó előtt, kedden úgy értesült: a magyar kormány azzal fenyegetőzik, hogy megvétózzák a hosszabbítást, amennyiben a három orosz oligarcha nem kerül le a feketelistáról.

Ejtették a vétót, de...

Ezzel szemben szerdán a portál azt írta: a magyar kormány visszavonta a fenyegetést. A diplomáciai forrásokból származó értesülés szerint az uniós tagállamok nagyköveteinek szerdai brüsszeli értekezletén jelen lévő magyar képviselő azt mondta: most készek kiterjeszteni a büntetőintézkedések hatályát hat hónappal, de

a következő hosszabbításkor, jövő márciusban fel fogják vetni aggályaikat azzal kapcsolatban, hogy egyes személyek miért szerepelnek a listán.

A három személy eltávolításán felül a magyar kormány egyfajta mentességet szeretett volna elérni, hogy a humanitárius szervezetek együttműködhessenek egyes, korlátozás alá vont orosz bankokkal – írja a Szabad Európa.

Politikai alku a csehekkel? 

A brüsszeli Politico szintén értesült arról, hogy a magyar kormány visszavonta a fenyegetést. Ők ezt annak tulajdonították, hogy az Unió soros elnökségét betöltő cseh kormánynak még a találkozó előtt sikerült megegyeznie a magyar kormánnyal. Ők azt írták, hogy a megegyezés részeként állapodtak meg abban is, hogy később, a következő hosszabbítás előtt felülvizsgálják az említett három oligarcha helyzetét. 

Az oligarchák közül a legismertebb egyértelműen Aliszer Uszmanov, aki többek között azzal került be a hírekbe, hogy a szankciók miatt már lefoglaltak tőle a világ egyik legdrágább, hatszázmillió dollár értékű jachtját.

(Borítókép: Attila Husejnow / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok