Index Vakbarát Hírportál

A tudósok szerint áttörés történt a vakcinakutatásban

2022. szeptember 8., csütörtök 13:17

Egy új vakcina 2030-ra 70 százalékkal csökkentheti a malária okozta halálozást az oltást kifejlesztő brit tudósok szerint, írja a Sky News.

Az R21/Matrix-M nevű vakcinán végzett kísérletek kimutatták, hogy az rendkívül hatékonyan védi a gyermekeket, akik a leginkább ki vannak téve a szúnyogok által terjesztett fertőzésnek.

Az eredményeket még ebben a hónapban benyújtják az Egészségügyi Világszervezethez (WHO), és máris találtak egy gyártót, amely évi 200 millió adagot gyártana. Ezek darabja kevesebb mint 5 fontba (durván 2000 forintba) kerülhet.

Az emberek már több mint egy évszázada próbálkoznak a malária elleni hatékony vakcinák előállításával. Körülbelül 140 különböző, malária elleni vakcinát ismerünk. Úgy gondoljuk, hogy most van a kezünkben a leghatékonyabb oltóanyag

– nyilatkozta Adrian Hill professzor, a kutatás vezetője.

Afrika szubszaharai részén több mint 40 millió gyermek él, ebben a régióban gyakori betegség a malária.

A Lancet Infectious Diseases című szaklapban közzétett új kísérletben a kutatók 409 kisgyermeknek adtak három adagot négyhetes időközzel, 12 hónap múlva pedig egy emlékeztető oltást kaptak. Az egy évvel későbbi eredmények azt mutatták, hogy

a maláriás esetek 80 százalékát sikerült megelőzni.

A vakcina forgalmazására vonatkozó engedélyt már a jövő év elején megadhatják, a világ legnagyobb vakcinagyártója, az indiai Serum Institute pedig beleegyezett, hogy jövő évtől kezdve évi 200 millió adagot gyárt.

Megfelelő befektetésekkel megfordíthatjuk a közelmúltbeli tendenciákat, és tovább haladhatunk a malária felszámolása felé vezető úton

– hangsúlyozta Azra Ghani epidemiológus, írja a Sky News.

(Borítókép: Tudósok a koronavírus-vakcina fejlesztésén dolgoznak Washingtonban 2020. december 10-én. Fotó: Karen Ducey/Getty Images)

Rovatok