Index Vakbarát Hírportál

Kibertámadás érte a portugál vezérkari főnökséget, több titkos NATO-dokumentum kiszivárgott

2022. szeptember 8., csütörtök 15:18

A NATO-tól származó dokumentumok is kiszivárogtak azután a kibertámadás után, amely a portugál katonai hírszerzést, valamint a hadsereg vezérkari főnökségét érte.

Több száz titkos, a NATO-tól származó dokumentum került ki a darkwebre Portugáliában, miután kibertámadás érte a hadsereg vezérkari főnökségét és a katonai hírszerzést – adta hírül az MTI.

A Diario de Noticias portugál internetes újság beszámolója a támadásra az amerikai hírszerzés figyelt fel, a portugál hatóságokat pedig az Egyesült Államok lisszaboni nagykövetségén keresztül értesítették.

A portálnak névtelenül nyilatkozó forrás szerint az ilyen jellegű dokumentumok felkutatására programozott számítógépes botok hajthattak végre észrevehetetlen támadást hosszú időn keresztül.

A portugál kiberbiztonsági hatóság a vizsgálatkor azt állapította meg, hogy a támadás célpontja a vezérkari főnök, a katonai hírszerzés és a védelmi minisztérium egyik osztálya volt.

A hírportál érdeklődésére a portugál kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta az ellopott titkos dokumentumokról szóló híreket.

António Costa kormányfő  közleményében hangsúlyozta, hogy minden olyan esetben, amikor támadás gyanúja merül fel, alaposan kivizsgálják az ügyet, és a kormány lépéseket tesz a kiberbiztonság erősítésére.

(Borítókép: Matthew Horwood / Getty Images)

Rovatok