Index Vakbarát Hírportál

Az ÉVOSZ segítségével Franciaországban tanulhatnak a végzős szakmunkások

2022. szeptember 10., szombat 11:47

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szervezésében fiatal végzős szakmunkások, köztük ácsok, kőművesek, asztalosok és burkolók fejleszthetik tovább szakmai tudásukat az ErasmusPro Programban szeptembertől a francia Les Compagnons Du Devoir szakképző intézményben – közölte a szervezet az MTI-vel.

Az ÉVOSZ és a Les Compagnons de Devoir együttműködésében eddig 145 végzős – kőműves, ács, asztalos, tetőfedő, kőfaragó és szárazépítő – szakmunkás vett részt valamilyen továbbképzésen.

A Les Compagnons de Devoir párizsi központú, a francia állami szakképzőrendszerrel párhuzamosan működő, országos hálózattal rendelkező szakképző intézmény. A Compagnon oktatási elvének alappilléreit a szakmai oktatás, emberformálás és értékteremtés jelenti, mesterképzésük alapja pedig az utazás, azaz a mesterlegények négy-öt évig tartó szervezett vándorlásának biztosítása – írták a közleményben.

Kiemelték, az ÉVOSZ továbbképző projektjeit három fő célcsoportnak szervezi. Az ország különböző építőipari szakképző intézményeiben dolgozó szaktanároknak, valamint gyakorlati oktatóknak németországi és ausztriai gyakorlati továbbképzéseket biztosítanak. A szakképzési szakértőknek tanulmányutakat szerveznek.

A végzős szakmunkástanulóknak külföldi továbbképzésre, szakmai gyakorlatra adnak lehetőséget – közölte a szakmai szervezet.

Rovatok