Index Vakbarát Hírportál

Kiszagolta a férjén a Parkinson-kórt

2022. szeptember 10., szombat 07:56

Egy skót nő szó szerint kiszimatolta, hogy férje Parkinson-kóros. Felfedezése késztette a kutatókat egy olyan kenetteszt kifejlesztésére, amellyel diagnosztizálható a betegség.

Három perc alatt kimutatható a kór – állítják a manchesteri kutatók, akik megalkották az új tesztelési módszert. Az eljárást további klinikai vizsgálatokon kell értékelni ahhoz, hogy olyan diagnosztikai tesztet fejlesszenek ki, amit orvosi rendelőkben is alkalmazhatnak. A kutatók munkáját Joy Milne, egy nyugalmazott skóciai, perthi ápoló ihlette.

A 72 éves Joy már több mint 12 évvel a hivatalos diagnózis felállítása előtt tudta, hogy férje, Les Parkinson-kórban szenved. Felfigyelt ugyanis arra, hogy megváltozott a férfi illata.

Egy dohos, meglehetősen kellemetlen szagot éreztem, különösen a válla körül és a tarkóján. A bőre is határozottan megváltozott

idézte a BBC az egyébként ápolói munkája révén szakértelemmel rendelkező nőt.

A szagot csak azután hozta összefüggésbe a betegséggel, hogy Lesnél az orvosok is diagnosztizálták a kórt. Egy Parkinsonos betegeket támogató csoportban találkoztak először olyan emberekkel, akiknek hasonlóan jellegzetes illatuk volt. Les 2015 júniusában elhunyt.

Évekkel később a Manchesteri Egyetem kutatócsoportja – Joyjal együttműködve – kifejlesztett egy egyszerű bőrszivacs-tesztet. Állításuk szerint laboratóriumi körülmények között 95 százalékos pontossággal mutatja ki a Parkinson-kórt.

A kutatók a bőrfaggyút elemezték, amelyet egy vattapamacs segítségével gyűjtöttek be a betegek hátáról, egy olyan területről, amit ritkábban súrolnak le alaposan.

Ezrek várakoznak neurológiai vizsgálatokra

Tömegspektrometria segítségével 79 Parkinson-kóros embert hasonlítottak össze egy 71 fős, egészséges kontrollcsoporttal. A kutatás során több mint négyezer egyedi vegyületet találtak a mintákban, amelyek közül 500 különbözött a Parkinson-kórban szenvedők és a kontrollcsoport tagjai között.

Jelenleg nem létezik kémiai teszt a Parkinson-kór kimutatására. Az Egyesült Királyságban több ezren várakoznak neurológiai konzultációra – emlékeztetett a kutatást vezető professzor, aki szerint egy olyan megerősítő teszt kifejlesztése, amit akár a háziorvosok is használhatnának, „hatalmas áttörést” jelentene.

Rövidesen megkezdődik a teszt klinikai vizsgálata. Amennyiben bizonyíthatóan beválik az eljárás, a mindennapi gyakorlatban is alkalmazhatják.

„Reméljük, hogy két éven belül elkezdhetjük a tesztelést a manchesteri térségben” – bizakodik a kutatást irányító Perdita Barran.

Gyógyíthatatlan betegség

A Parkinson-kór egyébként a leggyorsabban terjedő neurológiai betegség a világon. Az Egyesült Királyságban 145 ezer beteget azonosítottak, közülük 12 ezret Skóciában. A betegség gyógyíthatatlan, sőt még egy végleges klinikai tesztje sincs. A szakemberek a megfigyelt tünetek alapján diagnosztizálják a betegeket.

Az állapot a tünetek széles skálájában – köztük járási nehézségekben, beszédzavarban és remegésben – nyilvánul meg.

A mostani felfedezés érdemi változást jelenthet a betegséggel élők számára – véli a Parkinson's UK skóciai igazgatója.

„Biztos és végleges teszt híján az emberek hónapokat, sőt éveket várnak a diagnózisra. Ezért hihetetlenül fontos, hogy mielőbb kezeléshez és támogatáshoz jussanak, miközben a kutatók új gyógymódokat fejleszthetnek ki” – mondta James Jopling.

Super-smeller helps scientists develop test to spot Parkinson's https://t.co/OVbscDt5LK

— BBC News (World) (@BBCWorld) September 7, 2022

Ha korábban tudtak volna férje állapotáról, több időt töltöttek volna a családról – mondta Joy, aki évekkel ezelőtt még hitelt nem érdemlően, szaglással azonosította a kezdődő Parkinson-kórt.

„Többet utaztunk volna. Ha korábban tudtuk volna, az talán magyarázatot adhatott volna a hangulatingadozásokra és a depresszióra” – emlékezett vissza az özvegy. A férje a halála előtti éjszakán ígértette meg vele, hogy kivizsgálja a szaglását.

„Ezt meg kell tenned, mert ez változtatni fog a dolgokon” – idézte fel Les szavait Joy, aki reméli, hogy véletlen felfedezése pontosan tényleg új diagnosztikai eljárást eredményez.

(Borítókép: BSIP / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok