Index Vakbarát Hírportál

Ratko Mladic kórházba került

2022. szeptember 10., szombat 10:23

Ratko Mladic, a bosznia-hercegovinai szerb hadsereg egykori parancsnoka tüdőgyulladással és szívproblémákkal kórházba került Hágában – írja a TASS. A tisztet a hágai bíróságon halálra ítélték népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények, valamint a háborús törvények megsértése miatt.

A tábornak állapota igen súlyos – közölte fia, Darko Mladic szombaton. 

Általános gyengeség tüneteivel szállították be a börtönkórházba, ott pedig tüdőgyulladást, szívelégtelenséget és szívzörejt találtak. Az orvosok szerint még tartanak a vizsgálatok, és majd értesítenek, ha megérkezett az eredmény. Az eredmények mielőbbi közlését kértem, mert a helyzet igen súlyos. Azt az ígéretet kaptam, hogy legkésőbb hétfőig közlik az eredményeket 

– mesélte Darko Mladic a TASS tudósítójának. Elmondásuk szerint a hágai orvosok évekig titkolták a család előtt a tábornok valós egészségi állapotát, az orvosi vizsgálatokat pedig nagyon későn végezték el. A tábornok fia augusztus elején jelentette be, hogy az édesapja elkapta a koronavírus-fertőzést. 

A fertőzés kezdetekor elvégzett vizsgálatok eredményeit csak most küldték el nekünk 

– mondta. Darko Mladic attól tart a legjobban, hogy az édesapja egy újabb szívrohamot kapott. A tábornok három agyvérzést és egy szívrohamot kapott már a hágai börtönben. Ratko Mladic ügyvédei szerint a férfi nem kap megfelelő orvosi ellátást a börtönben.

Ki Ratko Mladic?

2017. november 22-én a Nemzetközi Törvényszék életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Mladic tábornokot népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények, valamint a háborús törvények megsértése miatt. Majdnem 16 évig bujkált a nemzetközi igazságszolgáltatás elől, mígnem 2011 májusában Szerbiában letartóztatták és kiadták Hágának. 530 napig tartott a Mladic-ügy elbírálása, amely alatt 377 tanút hallgattak meg, és csaknem 10 ezer tárgyi bizonyítékot mutattak be.

2018 márciusában Mladic ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, az ügyben a fellebbviteli tárgyalásokat 2020. augusztus 25-26-án tartották Hágában. 2021. június 8-án a hágai törvényszék fellebbviteli tanácsa helybenhagyta Ratko Mladic életfogytiglani börtönbüntetését

(Borítókép: Ratko Mladic 2011. június 3-án, Hágában. Fotó: Serge Ligtenberg/Getty Images)

Rovatok