Index Vakbarát Hírportál

Több száz titkosított NATO-dokumentumot árultak a dark weben

2022. szeptember 10., szombat 12:12

Portugáliába küldött titkos NATO-dokumentumok százait árulták a dark weben, miután a portugál fegyveres erők szerverközpontját kibertámadás érte.

A portugál fegyveres erők szerverközpontját, az EMGFA-t egy „hosszan tartó és példátlan” kibertámadás érte, aminek következtében több száz titkosított NATO-dokumentumot sikerült ellopni a rendszerből. A portugál kormányt az Egyesült Államok lisszaboni nagykövetségén keresztül informálták az amerikai hírszerző szolgálatok – írja a Diário de Notícias.

A tájékoztatást közvetlenül António Costa miniszterelnöknek küldték augusztusban. Az ügyet rendkívül súlyosnak minősítették, mert az amerikai hírszerzés alkalmazásában álló kibervédelmi kémek a dark weben több száz, a NATO által Portugáliának küldött, titkosnak és bizalmasnak minősített dokumentumra bukkantak, amelyet épp árusítottak.

Az ügy most a miniszterelnöki hivatalhoz került vizsgálatra. A hivatal a Lusa állami hírügynökség kérdésére azt felelte, hogy nem kíván mást hozzáfűzni az eddig megismert tényekhez. „A kormány garantálhatja, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a fegyveres erők mindennap azon dolgoznak, hogy Portugália mint az Atlanti Szövetség alapító tagja hitelessége megmaradjon” – írja a portugál lap egy forrása a Portugalresident.com cikke szerint. 

Egyes információk szerint a NATO magyarázatot vár a portugál kormánytól, illetve garanciát szeretnének arra vonatkozólag is, hogy a jövőben nem ismétlődik meg semmi hasonló. Ezért a miniszterelnök képviselője a jövő héten a NATO brüsszeli központjába látogat, hogy „magas szintű megbeszélést” folytasson a szervezet „biztonsági hivatalával”.

Rovatok