Index Vakbarát Hírportál

Cáfol a külügy, mégsem tartóztattak le Ghánában magyar diplomatát

2022. szeptember 11., vasárnap 14:06

A rendőrség péntek este letartóztatta Békési Dávidot, a ghánai magyar nagykövetség helyettes misszióvezetőjét, mert gondatlanul vezetett az Accrai repülőtér környékén lévő úton – írta meg honlapján az Asaasee Radio. Paczolay Máté külügyi szóvivő arról tájékoztatta az Indexet: „semmiféle letartóztatás nem történt”.

Szemtanúk szerint a repülőtér elkerülő szakaszán közlekedési szolgálatot teljesítő rendőrök letartóztatták a diplomatát, aki egy Toyota RAV 4 típusú gépkocsit vezetett – írta forrás, hozzátéve, hogy a szemtanúk a portálnak elmondták, hogy a diplomata állítólag a letartóztatása után percekig ellenállt annak, hogy a rendőrőrsre vigyék. Ellenállása közben a szemtanúk szerint a letartóztatást végző rendőrök megjegyezték, hogy a diplomatát már többször figyelmeztették ugyanezért a magatartásért.

A diplomatát azóta szabadon engedték, miután az ügyet a diplomáciai gyakorlatnak megfelelően a Külügyminisztériumhoz továbbították. A rendőrség hivatalosan még nem nyilatkozott az ügyről.

Paczolay Máté külügyi szóvivő arról tájékoztatta lapunkat: valóban volt egy rendőri intézkedés, amelyben a magyar diplomata együttműködő volt, a felek végül a ghánai külügyminisztérium bevonásával, a rendőrőrsön tisztázták az esetet.

A vizsgálat alatt megállapítást nyert, hogy a rendőri intézkedés jogellenes volt, így a magyar diplomata szabadon távozhatott. Mindezek fényében mi sem szeretnénk a továbbiakban kommentálni az esetet, de szeretném kihangsúlyozni, hogy semmiféle letartóztatás nem történt

– tájékoztatott a külügyi szóvivő.

Rovatok