Index Vakbarát Hírportál

Már 12 halálos áldozata van a tunéziai hajótörésnek

2022. szeptember 12., hétfő 20:38

Már 12 halottja van a szeptember 7-én történt tunéziai hajótörésnek, miután újabb hat bevándorló holttestét találták meg a tengerpart közelében.

Egy tunéziai biztonsági tiszt elmondása szerint összesen 37 tunéziai menekült indult útnak, hogy az ország középső-keleti részén fekvő Szfáksz régióból illegális úton elérje az olasz partokat – adta hírül az MTI.

Rossz állapotban lévő csónakjuk szeptember 7-ére virradó éjjel felborult a Szfáksz várostól 130 kilométerre északra fekvő Mahdia kikötőváros partjainál. 

Az újabb hat holttestet múlt vasárnap találták meg a tuniszi belügyminisztérium tájékoztatása szerint,

miután az első hat áldozatot már szeptember 8-án kiemelték a tengerből, amelyből élve 14 bevándorlót mentettek ki.

Az év első felében több mint 42 ezer afrikai bevándorló akart Európába jutni

A tunéziai hatóságok hivatalos adatai alapján az elmúlt néhány nap alatt mintegy 500 illegális bevándorlót fogtak el vagy mentettek ki több akció keretében. Tavasszal és nyáron az enyhébb időjárás miatt általában megnő a Tunéziából Európába irányuló illegális bevándorlási kísérletek száma. Olaszország az elmúlt években az észak-afrikai menekültek egyik fő belépési pontja lett az Európai Unióba.

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) adatai szerint 2022 januárja és júliusa között a földközi-tengeri központi útvonalon több mint 42 500 bevándorló próbált szerencsét, amely 44 százalékos növekedést jelent 2021 első hét hónapjához képest.

Tunézia súlyos politikai-gazdasági válságon megy keresztül, és a csaknem 12 milliós lakosságból mintegy négymillióan élnek a szegénységi küszöb alatt.

Rovatok