Index Vakbarát Hírportál

Kis-Benedek József: Az ukránok sikere csak átmeneti, de az oroszoknál nagy az emberhiány

2022. szeptember 13., kedd 08:26

Az ukránok szerint hadseregük már több mint negyven települést szabadított fel a Harkivi régióban, Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint ezek azonban csak átmeneti sikerek.

Átmeneti sikert értek el az ukránok az offenzívájukkal, de még nem lehet pontot tenni ennek az akciósorozatnak a végére – mondta Kis-Benedek József az InfoRádiónak. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára szerint három irányban történik támadás gyakorlatilag a keleti front teljes szélességében, a déli ukrán támadás úgy tűnik, kifulladt, amit mindkét oldalról megerősítettek.

A szakértő elmondása szerint a Donyec-medencében folytatódnak az orosz előrenyomulások, de rendkívül lassan, és nagyon sikeres ukrán támadás indult Harkivtól délre, ennek következtében körülbelül 3000 négyzetkilométert foglaltak el. Izjum, Kupjanszk és Balaklija városát elfoglalták az ukránok, amelyek stratégiai szempontból fontosak – tette hozzá.

Úgy véli, az oroszok tervszerűen visszavonultak, tehát nem bocsátkoztak harcba, ebből arra lehet következtetni, hogy ezen a területen nincs megfelelő erejük.

Az orosz átcsoportosítás időt vesz igénybe, ezt az ukránok kihasználják arra, hogy dél felé továbbnyomulnak, így megakadályozva azt, hogy a későbbiekben a Donyec-medencében az oroszok teljesíteni tudják a politikai vezetés által kiszabott feladatot, azaz a Donyec-medence teljes elfoglalását

– fogalmazott Kis-Benedek József az InfoRádióban.

A szakértő szerint az elmúlt napok történései miatt súlyos döntéseket hozhatnak az oroszok, és elbocsáthatnak pár embert. Úgy látja, orosz részről hiányzik az a stratégiai döntés, amelyet a felsővezetésnek kellene meghoznia, hogy az emberhiány miatt mozgósítást rendeljenek el és újabb csapatokat vezényeljenek ki.

Kis-Benedek József úgy véli, a jelenlegi helyzet egyértelműen mutatja, hogy azok az erők, amelyek Oroszország részéről rendelkezésre állnak az ukrajnai műveletekhez, rendkívül szerények és kevesek, tehát erő- és eszközátcsoportosításra lenne szükségük.

Szerinte a mostani helyzet csak átmeneti, ezért korai lenne még végső következtetést levonni, de már világosan látszik, hogy a rendelkezésükre álló hadieszközöket, például a HIMARS tüzérségi eszközöket, nagyon jól használják az ukránok.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

 (Borítókép: Metin Aktas/Anadolu Agency/Getty Images)

 

x

Rovatok