Index Vakbarát Hírportál

Megvan az első halálos áldozata a majomhimlőnek Amerikában

2022. szeptember 13., kedd 07:22

Egy legyengült immunrendszerű Los Angeles-i lakos meghalt majomhimlőben, ami feltehetően az első halálos áldozatot követelő eset az Egyesült Államokban − írta meg a The Guardian.

A Los Angeles-i közegészségügyi hivatal hétfőn megerősítette a halálesetet, és közölte, hogy az illető súlyosan legyengült immunrendszerű volt, és kórházba került. Más információt nem közöltek az esetről.

A hivatal és az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) megállapította, hogy a halálesetet majomhimlő okozta. A CDC szóvivője nem válaszolt arra a kérdésre, hogy ez volt-e az első amerikai haláleset.

Ez a második eset, amikor a betegséggel diagnosztizált személy meghalt az Egyesült Államokban. Texas a múlt hónapban jelentette az első halálesetet egy súlyosan legyengült immunrendszerű személynél, akinél majomhimlőt diagnosztizáltak. Azt az esetet azonban még vizsgálják, hogy kiderítsék, milyen szerepet játszott a halálesetben a majomhimlő.

A majomhimlő ritkán halálos kimenetelű, de a legyengült immunrendszerű emberek nagyobb eséllyel betegedhetnek meg súlyosan vagy halhatnak meg, mondják az egészségügyi tisztviselők. A majomhimlő kiütést, lázat, testfájdalmakat és hidegrázást okozhat, de viszonylag kevés ember szorul kórházi kezelésre, és világszerte csak néhány halálesetet hoztak közvetlenül összefüggésbe a betegséggel.

Bárki megfertőződhet a majomhimlővel, amely a fertőzött személlyel való szoros érintkezés útján terjed. A CDC szerint az Egyesült Államokban a több mint 21 985 majomhimlős megbetegedés csaknem mindegyike meleg, biszexuális és más, férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak között fordult elő.

A Biden-kormányzatot és a CDC-t bírálták, hogy lassan kezelik a vírus elleni küzdelmet, és az elmúlt hetekben bejelentették, hogy további közel 2 millió adag oltóanyagot osztanak ki. Úgy tűnik, hogy néhány amerikai nagyvárosban a megbetegedések száma csökken, ami megfelel az Európában megfigyelt tendenciáknak, és a szakértők óvatosan optimisták, hogy a járvány a legsúlyosabban érintett helyeken elérte a csúcspontját.

A CDC szerint az Egyesült Államokban van a legtöbb megbetegedés világszerte, 21 985 megerősített esetet regisztráltak. Országos szinten Kaliforniában regisztrálták a legtöbb esetet, több mint 4300-at. A feketék és a latinók a népességükhöz képest aránytalanul nagy arányban fertőződtek meg.

(Borítókép: Brendan McDermid/File Photo/Reuters)

Rovatok