Index Vakbarát Hírportál

Nagy területeket foglalt vissza az ukrán sereg, gondban az oroszok

2022. szeptember 13., kedd 06:06

Az ukrán fegyveres erők a hónap kezdete óta háromezer négyzetkilométernyi, oroszok által megszállt területet foglaltak vissza – állítja az ukrán katonai főparancsnok. A szakadárok egyik vezére szerint „nagyon nehéz” a helyzet.

„Harkiv térségében nemcsak dél és kelet felé, hanem észak felé is megkezdtük az előrenyomulást” – idézte a Politico Valerij Zaluzsnij tábornok bejegyzését.

„Izjum felszabadult” – jelentette be a város polgármestere. Bár Valerij Marcsenko még nem tért vissza a városba, kapcsolatban áll a rendőrséggel. Szavai szerint a katasztrófavédelem a veszélyek elhárításán dolgozik a lakosság visszatérése előtt.

Az orosz védelmi minisztérium – amely egy nappal a vereség előtt azt közölte, hogy megerősíti védelmi állásait a térségben – elismerte erői kivonását Izjumból, hat hónappal azután, hogy ostrom alá vették, majd elfoglalták a várost. A visszavonulást előre megtervezettnek nevezték azzal a céllal, hogy az orosz erőket keletre csoportosítsák át, ahol a sereg hetek óta elakadt.

Izjum egy stratégiailag fontos vasúti csomópont, amelyet az orosz erők tavasszal egy többhetes, véres csata után foglaltak el. Elvesztése fordulópontot jelenthet a háborúban. Az oroszok fehér zászlót tűztek ki a vasútállomás közelében – mondta a The New York Times tudósítójának egy telefoninterjúban egy ukrán tiszt, aki részt vett Izjum felszabadításában. „Egész éjjel utcai harcok folytak” – tette hozzá Jevhen.

A helyzet képlékeny

Az ország északkeleti részén indított villámoffenzíva átformálta az addig gyötrelmesen őrlődő háborút. Az orosz frontvonalak napok alatt megtörtek, a moszkvai csapatok elmenekültek.

Ukrainian forces entered the key Russian military stronghold of Izium on Saturday, continuing their rapid advance across the northeast and igniting a dramatic new phase in the war.

"Izium was liberated today," the city's mayor said in an interview. https://t.co/zJLzsTagez pic.twitter.com/il1xXXPG46

— The New York Times (@nytimes) September 10, 2022

Egyik helység a másik után került ismét Ukrajna sárga-kék zászlaja alá – köztük Kupjanszk városa, Izjumtól északra, amely a keleti frontvonal kulcsfontosságú utánpótlási útvonalain fekszik.

„Tovább haladunk!” – üzente az Ukrán Biztonsági Szolgálat egy Kupjanszkban készült fotóval.

Az óvatos ukrán ünneplés közepette néhány prominens Kreml-barát katonai blogger csalódott a helyzet gyors változása miatt.

A Telegramon 278 ezer követőt maga mögött tudó Rusics azt írta: Izjumban volt elestekor. A város megadását „kis kudarcnak” nevezte, és arra buzdította rajongóit, hogy ne „essenek kétségbe”.

Az ukrán elnök közölte, hogy a hadsereg több mint harminc települést foglalt vissza a Harkivi térségben. „Az elmúlt napokban az orosz hadsereg a legjobb oldalát mutatta meg nekünk: a hátát” – jelentette be Volodimir Zelenszkij, és a Moscow Times szerint hozzátette:

Ukrajnában nincs helye a megszállóknak. Soha nem is lesz.

Ukrán és nyugati elemzők egyaránt arra figyelmeztettek, hogy az offenzíva még a kezdeti szakaszban van, a helyzet képlékeny, és a végső győzelem korántsem biztos. A gyors előrenyomulás során az ukránok sebezhetővé válhatnak az ellentámadással szemben.

„Nagyon nehéz” a helyzet

Izjumban – a polgármester szerint – tizenkétezren maradtak az invázió előtti 45 ezer lakosból. Abban reménykedik, hogy az elmenekültek három-négy napon belül visszatérhetnek, bár „nincs olyan lakóépület, amelyik ne sérült volna meg”.

A legnagyobb gondot azonban a fűtés okozza. „Kétlem, hogy a tél beállta előtt sikerülne helyreállítani a fűtési rendszert” – mondta Marcsenko.

Egy Moszkva által támogatott keleti szakadár vezető eközben azt mondta, hogy az orosz erők „súlyos” harcokat vívnak az ukránokkal a Donyec-medence több területén.

A jelek szerint Ukrajna előretörése nagyrészt váratlanul érte az orosz csapatokat – jegyezte meg a Moscow Times, amely arról is beszámolt, hogy a visszafoglalt Balaklija felé vezető úton az újságírók elhagyott orosz páncélosokat láttak, amelyeket Z betűvel – az orosz invázió jelképével – festettek fel.

A helyzet Liman városában „nagyon nehéz”. „Számos más településen” is harcok folynak, kivált a Donyecki régió északi részén – ismerte el Denisz Puszilin, a szakadárok egyik vezetője.

(Borítókép: Emberek sétálnak el egy lerombolt épület mellett Irpin városában 2022. szeptember 11-én. Fotó: Sergei Chuzavkov/AFP)

Rovatok