Index Vakbarát Hírportál

A brazil elnök belengette, hogy visszavonulhat a politikától

2022. szeptember 14., szerda 06:17

Jair Bolsonaro brazil elnök bejelentette, hogy visszavonul a politikai életből, ha vereséget szenvedne az októberi választáson – írja az MTI.

Az eddig megjelent közvélemény-kutatások szerint nem a hivatalban lévő államfő számít a választás favoritjának. Jair Bolsonaro erről hétfőn este azt mondta egy interjúban: 

Ha Isten is úgy akarja, folytatom. Máskülönben visszaszolgáltatom az [elnöki] szalagot és visszavonulok, mert az én koromban nincs már teendőm ezen a földön, ha [elnökségem] véget ér december 31-én.

Bolsonaro azt is hozzátette: „Nem vagyok a haza megmentője, nem én leszek az, aki megváltja Brazíliát.” Hangsúlyozta továbbá, hogy a fiatalok döntése fogja meghatározni az ország jövőjét, majd a Latin-Amerika több országában is hatalomra került baloldali kormányokat bírálta. Ezután felszólította a fiatalokat, hogy vessék össze ezen államokat, mi a közös bennük, hogy a baloldali politikák nem működnek, s valóban ezt akarják-e Brazília számára.

A külföldi hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy a jobboldali elnök tavaly még azt állította: csak Isten távolíthatja el hivatalából. Ehhez képest a 67 éves politikus most már mérsékeltebb hangot ütött meg azért, hogy a politikai közép szavazóit is elérhesse.

A Datafolha közvélemény-kutató intézet pénteki felmérése szerint a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva – aki 2003 és 2010 között volt Brazília államfője, és a 2018-as választáson azért nem indulhatott, mert a Petrobras-botrány miatt börtönbe került – most 45 százalékos támogatottsággal vezet Bolsonaro előtt, akire a szavazásra jogosultak 34 százaléka voksolna. Bár a baloldali jelölt előnye valamelyest csökkent az elmúlt hetekben, a legutóbbi felmérések szerint Lula még így is jelentős szavazattöbbséggel győzne Bolsonaro előtt az elnökválasztás október végén esedékes második fordulójában. 

Lula azt követően szabadult a börtönből, hogy 2019 novemberében a brazil legfelsőbb bíróság kimondta, hogy jogtalanul ítélték el. 2021 márciusában aztán végleg eldöntötték, hogy minden, ellene hozott ítéletet megsemmisítenek, arra hivatkozva, hogy egy olyan bíróság ítélte el, amelynek nem volt joga ítélkezni az ügyben, és hogy a bíró részrehajlóan ítélkezett az ügyben. A döntéssel Lula politikai jogait is helyreállították, és ezáltal lehetővé tették, hogy induljon a 2022-es elnökválasztáson.

Rovatok