Index Vakbarát Hírportál

Magyar katonákat küldenek Irakba

2022. szeptember 14., szerda 14:07 | aznap frissítve

Részben tartalékosokból álló magyar katonai kontingens kezdi meg fél évig tartó szolgálatát Irakban. A 139 érintett katona Nyíregyháza főterén katonai vezetők jelenlétében búcsúzott el hozzátartozóitól.

Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Honvédség Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens 15. váltásának ünnepélyes kibocsátó ünnepségén elmondta: a honvédség történetében ez az első olyan kontingens, amelynek jelentős részét tartalékos katonák adják, az aktív állományúak mellett 41 tartalékos vesz részt az amerikai vezetésű koalíciós misszióban.

A nemzetközi műveleti szerepvállalás Magyarország diplomáciai, biztonsági és védelempolitikai eszköztárának egyik fontos része, ezért a honvédség számos, NATO-, EU- és ENSZ-koalíciós műveletben vesz részt, a koalíciós partnerek pedig megbízható szövetségesként tekintenek ránk

– fogalmazott az államtitkár.

Gion Gábor hozzátette: a tömeges illegális migráció 2015 óta az egyik legnagyobb kockázatot jelentő kihívás Magyarország és Európa számára, az iraki koalíciós műveletben való részvétellel az ország hozzájárul a Közel-Keletről érkező illegális migráció kiváltó okainak megszüntetéséhez. Emlékeztetett, hogy a honvédség 2015-ben csatlakozott az Iszlám Állam elleni globális koalíciós művelethez, hiszen Magyarországnak érdeke megállítani a terrorizmus terjedését.

Az államtitkár tájékoztatása szerint 

a kontingens tagjai mintegy húsz katonai szervezettől érkeztek és három hónapig készültek a fél évig tartó külhoni küldetésre,

szerepvállalásukkal pedig személyesen járulnak hozzá a terrorizmus elleni közös fellépéshez.

Gion Gábor megerősítette, hogy a haderőfejlesztés részeként az országnak egyaránt szüksége van hivatásos és tartalékos állományú katonákra, utóbbiak létszáma az elmúlt időszakban 11 ezerre emelkedett. Ők a hazai feladatok ellátása mellett nemzetközi porondon is bizonyítottak, az Ohiói Nemzeti Gárdával tartott közös harcászati gyakorlaton túl a KFOR-kontingensben vállaltak kiemelkedő szerepet.

Felkészült magyar katonák az egyik legveszélyesebb terepen

Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese elmondta: a tartalékos rendszer folyamatos fejlődésének eredményeként – az amerikai gyakorlaton történő eredményes megmérettetés és a tavaly megkezdett koszovói szerepvállalás után – most először vesz részt tartalékos állomány az iraki küldetésben.

A parancsnokhelyettes elmondása szerint a haderőfejlesztési program révén a kontingens jól felkészített tagjai a korábbiaknál modernebb fegyverekkel, korszerűbb felszereléssel kezdik el feladataik végrehajtását, amelyeket azonban csak fegyelmezett katonák és alegységek képesek végrehajtani.

Bár Irak messzinek tűnhet, jelenlétükkel közvetlenül hozzájárulnak az ország és a magyar emberek biztonságához, lelkiismeretes szolgálatuk pedig garancia arra, hogy a távoli válságok és konfliktusok következményei ne érhessék el Magyarország határait

– közölte az altábornagy.

Sándor Zsolt arról is tájékoztatott, hogy az iraki hadszíntér nem hasonlítható máshoz, az extrém időjárási viszonyok mellett állandóan alkalmazkodni kell a folyton változó biztonsági környezethez, nincs olyan, hogy rutinfeladat, „még Irakon belül sincs két egyforma nap, két egyforma forduló". Az altábornagy hozzátette: nem szabad elfelejteni, hogy a közel-keleti szolgálat az egyik legveszélyesebb és embert próbáló küldetése a honvédségnek, ahol az elmúlt időszak folyamatos háborúi között a békét csak egyfajta „váratlan helyzetnek" lehet nevezni.

Rovatok