Index Vakbarát Hírportál

Megelevenedett a Rákosi-korszak Svájcban

2022. szeptember 15., csütörtök 11:10

A svájci hatóságok vizsgálatot indítottak néhány, interneten terjedő kép alapján. A fotókon olyan plakátok láthatók, amelyeken arra szólítják fel a lakosságot, hogy jelentsék fel szomszédjukat, amennyiben túlfűtené lakását. Egyes szakértők szerint egy orosz dezinformációs kampány részei lehetnek a plakátok.

A magyar történelemből már jól ismert megoldás a hamis propaganda plakátokon való terjesztése, amely a Rákosi Mátyás vezette diktatúra idején csúcsosodott ki igazán. Az ’50-es években látott módszer most ismét visszaköszönt, úgy tűnik, ezúttal is benne volt az oroszok keze.

A közösségi médiát olyan plakátokról készült képek járták be, amelyeken egy fiatal nő szerepel, telefonnal a kezében, és a következő kérdést teszi fel:

Az ön szomszédja is 19 Celsius-foknál magasabbra állította a fűtést? Kérjük, lépjen kapcsolatba velünk.

Az információkért 200 svájci frank (megközelítőleg 84 500 forint) jutalmat kínálnak a kép szerint, amelyen egyébként a svájci kormány logója és a Környezetvédelmi, Közlekedési, Energiaügyi és Kommunikációs Minisztérium (UVEK) telefonszáma is látható.

Az UVEK szerint viszont a plakát hamis, ezért vizsgálatot indítottak. Marc Owen Jones, a katari Hamad bin Khalifa Egyetem docense szerint ennek köze lehet az orosz propagandához, amely a Moszkva ukrajnai invázióját követő növekvő energiaköltségek miatti félelmek terjesztésére törekszik – írja a Reuters hírügynökség.

„Ez egy photoshopolt kép, méghozzá elég jó” – írta Twitter-bejegyzésében Jones, aki a közösségi médiában terjedő álhírekkel foglalkozik.

Hozzátette, hogy a képet megosztó személy több rémhírt is terjeszt a gázárakról, elterelve a figyelmet arról a tényről, hogy Oroszország ukrajnai inváziója volt ennek egyik fő mozgatórugója. A hírt egyébként oroszbarát, orosz kötődésű és hivatalos orosz fiókok is terjesztették.

(Borítókép:  plus49 / Construction Photography / Avalon / Getty Images)

Rovatok