Index Vakbarát Hírportál

Egy görög vállalat fittyet hányt az oroszellenes szankciókra

2022. szeptember 15., csütörtök 17:03

Egy görögországi hajó szenet szállított egy oroszországi kikötőből augusztus végén, azután, hogy az Európai Unió szankcionálta a szénszállítást Oroszországból.

Egy görögországi székhelyű vállalat által kezelt hajó szenet szállított egy oroszországi kikötőből múlt hónap végén, miután az Európai Uniónak az árura vonatkozó szankciói hatályba léptek.

A Stavros nevű hajóra augusztus 29-én pakolták fel az 53 ezer tonna szenet az oroszországi Taman Bulk Cargo Terminalból a Kpler és a Logistic OS elemzőcég adatai szerint.

A hajó szeptember 5-én érkezett meg a törökországi İskenderun városához közeli kikötőbe – derül ki a Bloomberg hajókövetési adataiból. 

A vállalat mossa kezeit

A Stavrost az athéni székhelyű Kelet-mediterrán Tengerészet kezeli. A vállalat szóvivője nem kívánt nyilatkozni a hajó rakományáról, de azt mondta, hogy nem lehetett szankciószegésről szó, mivel a célállomás nem az EU területén volt.

Az Európai Bizottság korábban kimondta, hogy a szankciók minden, Oroszországból származó szénszállítmányra vonatkoznak, függetlenül a célállomástól.

Az EU végrehajtó szerve szerint a szénnel kapcsolatos tilalom az áruk beszerzésére és átadására egyaránt vonatkozik, függetlenül a végső rendeltetési helytől. A szankciók kiterjednek az uniós vállalatok általi finanszírozásra és biztosításra, függetlenül attól, hogy a szállítmányt átvevő vállalat honnan származik.

Az orosz szénimport tilalma augusztus 10-én kezdődött, négy hónapos leállási időszakot követően. A bizottság múlt hónapban pontosítást adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy a szankciók értelmében az uniós vállalatok nem nyújthatnak szolgáltatásot az Oroszországból származó szénszállítmányokhoz.

Rovatok