Index Vakbarát Hírportál

Fákat csavart ki és otthonokat pusztított el az évtized legdurvább tájfunja Kínában

2022. szeptember 15., csütörtök 07:01

Erőteljes vihar ás özönvízszerű eső rázta meg a kelet-kínai Zhousan városát, miután a Muifa tájfun elérte a kikötővárost. A helyi sajtó szerint az elmúlt évtized legerősebb trópusi ciklonja volt ez.

A tájfun a második legmagasabb helyet foglalja el a kínai trópusi ciklonok osztályozási rendszerében. Az állami meteorológusok szerint a maximális szélsebesség elérte a 42 métert másodpercenként, ami 151 kilométer per órás sebességnek felel meg. Ez elég erős ahhoz, hogy súlyos károkat tegyen az emberek otthonában, fákat döntsön ki, vagy megkárosítsa a villanyvezetékeket.

Az állami meteorológusok szerint a Muifa várhatóan átpördül a Hangcsou-öbölön, hogy éjfél körül másodszor is partot érjen Sanghaj közelében, majd folytatja északi pályáját Jiangsu és Shandong tartományok felé – írja a Reuters.

Korábban szerdán Kína a legmagasabb szintű trópusiciklon-riasztást adta ki, mivel a Muifa közeledett a Jangce folyó deltájához, ahol a lakosság meghaladja a 230 milliót.

Virágzó régió

A Jangce-delta egyben Kína legvirágzóbb régiója is, Sanghaj az ország pénzügyi és kereskedelmi fővárosa, a környező települések pedig fontos ipari központok. A Ningbo-Zhoushan kikötő és a sanghaji kikötő a világ legforgalmasabb kikötői közé tartoznak a kezelt rakománytonnát tekintve.

A tengerparti Zhejiang tartomány Zhoushan és Ningbo repülőterén törölték a járatokat, míg a két város által közösen használt hajóbunkerközpont felfüggesztette az olajkibocsátást és -rakodást. Sanghaj két legforgalmasabb repülőterén elővigyázatosságból minden járatot töröltek.

Fontos biztonsági intézkedéseket hoztak

A 25 millió lakosú megaváros egy lépéssel tovább ment a biztonsági intézkedések terén: korlátozták a földfelszíni vonatok sebességét, sőt állomásokat is bezártak, és késésekre figyelmeztettek, hogy az érintett területek biztonságát garantálják.

A zhejiangi hatóságok több területre „vörös figyelmeztetést” adtak ki a hirtelen áradások miatt, ami a legmagasabb figyelmeztetési szint a kínai négyszintű tájfun-előrejelző rendszerben. A helyi média szerint több mint egymillió embert menekítettek ki a vihar előtt a helyszínről.

(Borítókép:  Aly Song/Reuters)

Rovatok