Index Vakbarát Hírportál

Tűzszünetet kötött Kirgizisztán és Tádzsikisztán

2022. szeptember 16., péntek 17:11

Tűzszünetet kötött pénteken Kirgizisztán és Tádzsikisztán, miután a két közép-ázsiai ország határán fegyveres összetűzés tört ki, amelyben több mint 30 ember megsebesült.

Szadir Dzsaparov kirgiz elnök és tádzsik kollégája, Emomalii Rahmon a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) Üzbegisztánban tartott regionális csúcstalálkozójának alkalmával megbeszélést folytatott, és megállapodtak abban, hogy tűzszünet kötésére utasítják az illetékes intézményeket, valamint hogy visszavonják erőiket és a fegyverzetet az érintkezési vonalról – olvasható a kirgiz elnökség közleményében.

A kirgiz határőrszolgálat nem sokkal korábban bejelentette, hogy Kirgizisztán és Tádzsikisztán nemzetbiztonsági bizottságainak vezetői helyi idő szerint pénteken 16 órától tűzszüneti megállapodást kötöttek – értesült a Magyar Távirati Iroda.

Évek óta komoly az ellentét

Bár az évek óta területi vitában álló két ország határán rendszeresek az összecsapások, a mostaniak a korábbiaknál súlyosabbak voltak. Oroszország pénteken aggodalmát fejezte ki az erőszak miatt, és külügyminisztériuma felszólította mindkét felet, hogy tegyenek átfogó és sürgős intézkedéseket az eszkaláció megállítására.

A két fél nehézfegyverek, köztük páncélozott harckocsik és aknavetők bevetésével vádolta egymást. Biskek szerint a tádzsik erők pénteken rakétavetőkkel lőtték a délnyugat-kirgizisztáni Batken határvárost. A kirgiz határőrség közleménye szerint polgári infrastruktúra semmisült meg a városban.

A kirgiz egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy 31 ember került különböző súlyú sebesülésekkel kórházba.

Tádzsikisztán azt állítja, hogy a kirgiz csapatok egy előőrsükre és több tádzsik falura is nehézfegyverekkel támadtak. Iszfara város vezetésének közleménye szerint egy civil életét vesztette, és hárman megsebesültek az összetűzésben.

Rovatok