Index Vakbarát Hírportál

Újra megalázták Vlagyimir Putyint

2022. szeptember 16., péntek 07:16

Csütörtökön kezdett el terjedni az interneten az a videófelvétel, amelyen az látható, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt ismét kellemetlen helyzetbe hozták. Az államfőt ezúttal Szadir Zsaparov, Kirgizisztán elnöke váratta meg egy hivatalos találkozón.

Korábban Vlagyimir Putyinnak volt szokása, hogy megvárakoztatott a találkozón politikai vezetőket, Angela Merkelnek 2014-ben például 4 óra 15 percet kellett az orosz elnökre várnia. Az ukrán háború kirobbanása óta vele szemben alkalmazzák ezt a taktikát, idén júliusban Recep Tayyip Erdogan török elnök várakoztatta meg szándékosan Putyint.

A török média szerint Erdogan szándékosan késett, ugyanis nem felejtette el, hogy 2020-ban Moszkvában két percen keresztül, szintén kamerák előtt előszobáztatta őt Oroszország vezetője.

Szadir Zsaparov sem volt pontos, Putyin körülbelül fél percet álldogált egymagában a kamerák előtt, várakozás közben lapokat tett az asztalra, egyet-kettőt közelebből is szemügyre vett, majd nagy mosollyal köszöntötte a kirgiz elnököt.

Even Kyrgyz President humiliating #Pedoputin now. #Putin pic.twitter.com/87GEUKYAQW

— Churchill ****** (@WarAgainstPutin) September 15, 2022

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szóvivője, Kira Jarmis a videót látva a következőket mondta:

„Tekintettel arra, hogy Putyin maga is hatalma jelének és megalázó eszközének tekinti a késést, meglehetősen furcsa látni, hogy most éppen ő az, aki várakozásra kényszerül.”

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a kirgiz elnökkel való találkozó előtt 2022. szeptember 15-én. Fotó: Alexandr Demyanchuk/SPUTNIK/AFP)

Rovatok