Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki politikus: Moldova a klinikai halál állapotában van

2022. szeptember 18., vasárnap 19:05

Legalább ötezren vonultak vasárnap Moldova fővárosának utcáira Maia Sandu moldovai elnök és a kormány lemondását követelve. Dini Turcanu ellenzéki politikus szerint az ország a klinikai halál állapotában van.Gavrilița

Moldova jelenleg a klinikai halál állapotában van, ahova a jelenlegi hatóságok taszították az országot – jelentette ki Dini Turcanu ellenzéki politikus, az egymilliárd dolláros (404 milliárd forint) banki csalási botrányok ügyében elítélt Ilan Shor üzletember pártjának politikusa.

A 3,5 millió lakosú kelet-európai ország súlyos gazdasági nehézségekkel küzd: az energiaárak szeptemberben 29, egy hónappal korábban pedig 50 százalékkal ugrottak meg, a posztszovjet állam inflációja pedig mintegy 34,3 százalékkal rekordmagas mértékre nőtt.

A kamatlábat 21,5 százalékra emelték, s noha Chișinău nullára csökkentette az ország idei növekedési becslését, Natalia Gavrilița kormányfő múlt hónapban 1,5 százalékra becsülte a gazdasági növekedést a jövő évre szólóan.

Moldova egy tavaly aláírt szerződés értelmében az orosz Gazpromtól vásárolja a gázt, melyért azonban nem szerződésben rögzített összeget, hanem hónapról hónapra korrigált árat fizet, ami a nemzetközi energiaválság közepette jelentősen megemelkedett.

Rovatok