Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: Magyarország eddig sem vesztett uniós forrásokat, ez a veszély most sem fenyeget

2022. szeptember 19., hétfő 20:52

Sikerrel zárultak azok a tárgyalások Varga Judit igazságügyi miniszter szerint, amiket a magyar kormány az Európai Bizottsággal folytatott a kondicionalitási eljárás ügyében. A tárcavezető közösségi oldalán arról is beszámolt, milyen törvénycsomagot terjesztett hétfőn az Országgyűlés elé.

Az Európai Bizottság vasárnapi döntésével egy több hónapos, nehéz, de konstruktív egyeztetési folyamat zárult le a magyar kormány és a testület között – erről Varga Judit igazságügyi miniszter írt a közösségi oldalán.

A tárcavezető úgy látja, sikerrel zárultak a tárgyalások. Az Európai Bizottság ugyanis megállapította, hogy azok az intézkedési javaslatok, amelyeket a kormány benyújtott, orvosolják azokat az aggályokat, amelyek miatt korábban megindult a kondicionalitási eljárás.

Magyarország eddig sem veszített uniós forrásokat, és a Bizottság vasárnapi döntése alapján ez a veszély nem is fenyeget. Amennyiben a magyar kormány a vállalásokat teljesíti, a kondicionalitási eljárás még az év vége előtt lezárul

– fogalmazott bejegyzésében Varga Judit, aki hozzátette: a következő hetekben, illetve hónapokban a vállalások megvalósítása és végrehajtása lesz fókuszban.

A miniszter arról is beszámolt, hogy hétfőn egy olyan törvénycsomagot terjesztett az Országgyűlés elé, amely az Európai Csalás Elleni Hivatallal való együttműködéssel kapcsolatos, továbbá módosítja a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó jogszabályokat is.

„A Bizottság vasárnapi döntése megnyitotta az utat az újjáépítési alap és a kohéziós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások gyors lezárása előtt is. Menetrend szerint ezek az év vége előtt lezárulnak, így Magyarország forrásvesztés nélkül léphet 2023-ba” – írta Varga Judit.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az Európai Bizottság  azt javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, vagyis 7,5 milliárd eurót – átszámítva körülbelül 3000 milliárd forintnyi forrás elvonásáról szóló javaslatról van szó. 

A szabályok szerit a tanácsnak minimum egy, maximum három hónapja van döntést hozni arról, hogy megfogadja-e a bizottság javaslatát, aminek eredménye az lehet, hogy

kormány két hónap haladékot kapott, a pénzügyminisztereknek november 19-ig kell dönteniük arról, hogy mit határoznak a Bizottság javaslatáról.

Rovatok