Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan: Az oroszoknak minden elfoglalt területet vissza kell adniuk

2022. szeptember 20., kedd 15:43

Recep Tayyip Erdoğan török elnököt a PBS amerikai közszolgálati csatorna kérdezte meg.

Erdoğan az interjúban kifejtette, hogy Putyinnak minden megszállt területet vissza kell adnia, beleértve a Krím félszigetet. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy tárgyalásos rendezés végén sem tarthatnák meg az oroszok a félszigetet, ahol leszármazottaik, például a krími tatárok élnek – válaszolta Erdoğan.

A török elnök felidézte, hogy erről már 2014, vagyis az annektálás óta győzködi Putyint, de nem sok minden történt ezen a téren.

Erdoğan elnök is belépett a világ azon vezetőinek sorába, akik egyértelműen elítélik az invázió miatt az orosz elnököt. Múlt héten Szamarkandban az indiai miniszterelnök így nyilatkozott:

Ma már nem a háborúk korszakát éljük, és ezt el is mondtam neked telefonon

– mindezt pedig Vlagyimir Putyin végighallgatta. Sőt maga az orosz vezető említette, hogy a kínai elnökkel folytatott tárgyalásain Hszi Csin-ping aggodalmának adott hangot a háborúval kapcsolatban. 

Az interjúban Erdoğan megerősítette, hogy bár Törökország a NATO tagja, az orosz–ukrán konfliktusban mindvégig semleges marad, és igyekszik a megoldás érdekében közvetíteni. A háború kitörése után nem sokkal szintén Törökország adott otthont az első orosz–ukrán béketárgyalásnak, amely azonban nem hozott előrelépést a konfliktus megoldásában – emlékeztet írásában a Politico.

(Borítókép: Erdoğan 2022. február 28-án. Fotó: Presidential Press Office / Getty Images)

Rovatok