Index Vakbarát Hírportál

Ebolajárvány tört ki Afrikában

2022. szeptember 20., kedd 15:52

A járvány szudáni törzsét több mint egy évtized után regisztrálták ismét az afrikai országban.

Uganda ebolajárványt hirdetett, miután az országban megerősítették a viszonylag ritka szudáni törzs egy esetét – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO afrikai irodája közleményben tudatta, hogy az esetet egy 24 éves férfitól származó minta vizsgálata után erősítették meg Mubende körzetében.

Az ugandai egészségügyi hatóságok ebben a hónapban hat gyanús halálesetet vizsgáltak a körzetben. Az ország egészségügyi minisztériuma szerint a 24 éves beteg a tünetek megjelenése után halt meg.

Jelenleg nyolc gyanús eset van, akiket egy egészségügyi intézményben látnak el 

– közölte a WHO Afrika, hozzátéve, hogy segít az ugandai egészségügyi hatóságoknak a vizsgálatban, és személyzetet is küld az érintett területre – írja a CNN.

Több mint egy évtizede nem volt ilyen járvány

„Több mint egy évtizede ez az első alkalom, hogy Ugandában regisztrálják az ebola szudáni törzsét. Szorosan együttműködünk a nemzeti egészségügyi hatóságokkal, hogy kivizsgáljuk a járvány forrását” – mondta Macsidiszo Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója.

Uganda legutóbb 2012-ben jelentett szudáni ebolajárványt

– közölte a WHO. Legalább 17 ember halt meg az akkor azonosított 24 megbetegedésből a Centers for Disease Control and Prevention szerint, amely akkoriban hozzájárult a vírus megfékezéséhez a kelet-afrikai országban. Ugandában a WHO szerint négy ebolajárvány tört ki, a leghalálosabb több mint kétszáz ember halálát okozta 2000-ben.

A WHO állítása szerint a zairei törzs ellen már jóváhagyták a védőoltást, de a szudáni törzs elleni vakcinát még nem tesztelték.

Uganda a Kongói Demokratikus Köztársasággal határos, ahol az idei járványkitöréseket követően az ebola ismét felütötte fejét. Uganda legutóbbi járványkitörése 2019-ben volt, amikor a zairei ebolatörzset igazolták, amely egy kilencéves kongói kislány halálához vezetett a kongói határ közelében. 

Rovatok