Index Vakbarát Hírportál

Százmilliárd forintot csalt ki egy szervezet a gyermekétkeztetési alapból Amerikában

2022. szeptember 21., szerda 14:20 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai összeesküvéssel és más bűncselekményekkel vádoltak meg 47 minnesotai embert, akik szerintük a koronavírus-járványt kihasználva 250 millió dollárt (százmilliárd forintot) lopott el egy szövetségi programból, amely szegény gyermekek étkeztetését biztosítja.

Andrew Luger amerikai ügyész az „Egyesült Államok legnagyobb, a járvány alatt történt csalásának” nevezte az ügyet − írta meg a CBS News

Luger elmondta, hogy a vádlottakat szövetségi bűncselekményekkel vádolják, többek között „összeesküvéssel, sorozatos csalással, pénzmosással és illegális kenőpénzek kifizetésével és elfogadásával”.

Az ügyész szerint a vádlottak 250 millió dollárt (százmilliárd forintot) vettek el egy szövetségi gyermekétkeztetési programból, amelyet rászoruló gyermekek megsegítésére kellett volna fordítani. 

Az ügyészek szerint a vádlottak olyan cégeket hoztak létre, amelyek azt állították, hogy több tízezer gyermeknek kínálnak ételt Minnesotában, majd az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának élelmezési programjain keresztül kértek visszatérítést. A vádak szerint valójában igen kevés ételt osztottak ki, és a pénzt luxusautók, ingatlanok és ékszerek vásárlására fordították.

Az állításuk szerint ételt felszolgáló vállalatok közül sokakat a Feeding Our Future nevű nonprofit szervezet szponzorált, amely a vállalatok visszatérítési kérelmeit nyújtotta be. A Feeding Our Future alapítója és ügyvezető igazgatója, Aimee Bock is a vádlottak között van. A hatóságok szerint ő és mások a szervezetében nyújtották be a csalárd visszatérítési kérelmeket, és kenőpénzt kaptak.

Bock ügyvédje, Kenneth Udoibok azt mondta, nem nyilatkozik, amíg nem látja a vádiratot, de a vádirat „nem utal sem bűnösségre, sem ártatlanságra”.

Egy év eleji interjúban Bock tagadta, hogy pénzt lopott volna, és azt mondta, soha nem látott bizonyítékot a csalásra.

Rovatok