Index Vakbarát Hírportál

Kaiser Ferenc: Oroszországot egy diktátor vezeti, így nincs kizárva az atomfegyver bevetése sem

2022. szeptember 21., szerda 16:38

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint Vlagyimir Putyin csak blöffölt eddig az atomfegyver használatával, a mozgósítás után pedig katonailag ez még indokolatlanabb lenne, de Ukrajna megtámadása mellett sem szóltak érvek.

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense úgy látja, hogy a mozgósítandó mintegy háromszázezer orosz tartalékos jelenlegi állapotában szinte semmire nem használható. Frissítő kiképzésre lesz szükségük, főleg a sorkatonai szolgálatukat régebben teljesítőknek – írja az Infostart.

„Ehhez hely kell, fegyverzet meg képzett tisztek, tiszthelyettesek, akik ezt megadják nekik” – hívta fel a figyelmet a docens, aki hozzátette:

A harkivi régióban lényegében összeomlott egy szakaszon az orosz front, így lesznek olyanok, akiket mondjuk akár csak két-három napos vagy egy-két hetes kiképzést követően fognak bevetni az arcvonalban.

Arra a felvetésre, hogy a kiképzést végzők nem a fronton vannak-e, azt felelte, hogy kilencszázezer fős az orosz haderő, így jelentős mennyiségű tiszt van máshol is, nem csak az ukrajnai háborúban. Ezeket a most behívottakat leginkább és a leggyorsabban gyalogsági állományba lehet elhelyezni, és lövészekké kiképezni, amire égető szüksége van az orosz hadseregnek, mert – mint arra Kaiser Ferenc is felhívta a figyelmet – gyalogság nélkül nem lehet támadást indítani.

Kétmillió főre becsülik a tartalékosok számát, ami a docens szerint azért több lehet, mivel sorállománya is van az oroszoknak. A 144 milliós országban szerinte a férfiak negyede alkalmas sorkatonának, ennyi fegyvere viszont nincs Oroszországnak.

A bejelentés a docens szerint annak beismerése, hogy nem úgy alakul a háború, ahogy Moszkva eltervezte, de az is erre utal, hogy folyamatosan emelték a fizetést, több ezer dollárral csábították az önkénteseket.

A legdurvább, hogy most már a börtönökből, köztörvényes bűnözők közül is toboroz akár az orosz haderő, akár pedig az orosz haderő oldalán harcoló katonai magánvállalatok

– tette hozzá Kaiser Ferenc.

Felhívta a figyelme arra, hogy ugyan a létszámproblémákat enyhítheti a mozgósítás, de a kényszersorozottak, akiknek tilos megadniuk magukat, mert tíz év börtönt is kaphatnak érte, nem biztos, hogy kellően motiváltak lesznek a harchoz.

Kaiser Ferenc úgy látja, hogy az atomfegyver éles bevetése éppen a részleges mozgósítással lett elhalasztva, ugyanis a háromszázezer tartalékossal Oroszország ellensúlyozni tudja az ukrán élőerőt. Szerinte csak akkor lenne valószínű a nukleáris fegyver bevetése, ha a NATO támadná meg Oroszországot, ezt pedig a lengyeleken kívül senki nem akarja.

A diktatúra és azon belül a diktátor döntéseit nagyon nehéz megjósolni. Már katonailag innentől kezdve annyira nem indokolt, eddig sem volt indokolt az atomfegyver bevetése, ennek ellenére Oroszország meghúzhatja ezt is, mert egy diktátor vezeti

jelentette ki a szakértő az Infostartnak.

Mint arra felhívta a figyelmet, Oroszországnak 1500 azonnali készenlétben lévő töltete van, ami a rakétakészletekkel együtt 6500-6600 darab, a NATO pedig együtt nagyjából hétezer töltettel bír, amelyeket ha mind kilőnének, elpusztulna a Föld, ezért valószínű, hogy Vlagyimir Putyin csupán blöffként használja ezt.

A szakértő emlékeztetett rá: minden józan érv amellett szól, hogy Oroszország nem fog atomfegyvert bevetni, de a legtöbb józan érv is amellett szólt február előtt, hogy Ukrajnát sem támadják meg, aztán mégis megtették.

(Borítókép: Orosz katonák Ukrajnában, a Donyeck régióban 2022. március 1-jén. Fotó: Stringer / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok