Index Vakbarát Hírportál

Megtagadta a katonai szolgálatot a Kreml szóvivőjének fia

2022. szeptember 22., csütörtök 18:13

Noha készen áll arra, hogy a hazájáért fegyvert fogjon, így is csak abban az esetben hajlandó Ukrajnába menni Nyikolaj Peszkov, ha erre az orosz elnök kéri meg. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő fia erről egy internetes műsorban beszélt.

Élő adásban kereste meg az egyik politikával foglalkozó orosz YouTube-csatorna műsorvezetője Nyikolaj Peszkovot, aki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének fia. 

Az Ukrajinszka Pravda tudósítása szerint Dmitrij Nizovcev, a műsor házigazdája katonai tisztviselőnek adta ki magát, majd arra kérte az ifjabbik Peszkovot, hogy másnap délelőtt jelentkezzen a katonai szolgálat miatt az illetékeseknél. Nyikolaj Peszkov azonban mindezt megtagadta.

Természetesen nem megyek oda holnap. Ha tudja, hogy én vagyok Nyikolaj Peszkov, akkor rá kellene jönnie, mekkora probléma lenne, ha ott lennék. Ezt más szinten oldom meg, általánosságban kell megértenem, mi történik, és milyen jogaim vannak

– szögezte le a Kreml szóvivőjének fia, aki azt is hozzátette: nem okoz gondot számára hazájának védelme, ugyanakkor meg kell értenie, megvalósítható-e a részvétele Ukrajnában. Ezzel kapcsolatban bizonyos politikai árnyalatokat említett.

Azt is hozzátette: készen áll arra, hogy elmenjen Ukrajnába, de csak akkor, ha erre maga Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen kéri meg.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, magyar idő szerint szerda reggel Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges katonai mozgósítást rendelt el az ukrajnai konfliktus miatt. Putyin kiemelte: csak azokat sorozzák be, akik tartalékosok, tehát akik katonai gyakorlattal rendelkeznek. 

Az orosz elnök a bejelentéskor elmondta, hogy már aláírta az erről szóló rendeletet, amely  értelmében az orosz kormány dönt arról, hogy kik azok, akiknek joguk van halasztást kapni a mozgósítási célú sorozás alól.

Hangsúlyozom, hogy a mozgósítás keretében behívott orosz állampolgárok a szerződés alapján szolgálatot teljesítők minden előnyét megkapják. A népünket mindenáron megvédjük. Minden csapásra válaszolunk, erre azoknak is felhívom a figyelmét, akik atomcsapással fenyegetőznek

– fogalmazott az orosz elnök. 

(Borítókép: Dmitrij Peszkov. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images)

Rovatok