Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges intelligencia alkotását díjazták: a művészek kiakadtak

2022. szeptember 22., csütörtök 16:53

A tét csupán háromszáz dollár volt, az élő művészek mégis felháborodtak, hogy egy számítógépes kreáció nyert. Vajon a komputeres alkotás művészetnek nevezhető-e, avagy indulhat-e robot az olimpián?

Jason M. Allennek fenntartásai voltak, benevezzen-e első művészeti versenyére. Feltörekvő művészként végül mégis a coloradói játékgrafikus vitte el a pálmát a digitális művészet, illetve a digitálisan manipulált fényképezés kategóriájában egy helyi képzőművészeti kiállításon.

A Théâtre d'Opéra Spatial, azaz franciából az Űroperaszínház című győztes képét a Midjourney nevű mesterségesintelligencia-rendszerrel készítette, amely írásos utasítások alapján részletgazdag alkotásokat tud kimunkálni. Allen, illetve a mesterséges intelligencia győzelmét háromszáz dolláros, nagyjából 120 ezer forintos díjjal jutalmazták.

„Engem lenyűgöznek ezek a képek. Imádom őket. Úgy gondolom, mindenkinek látnia kellene” – nyilatkozta a 39 éves Allen a CNN-nek.

Egy fényes, szürreális reneszánsz és a viktoriánus érát idéző, kortárs steampunkfestmény ötvözeteként jellemezték a hozzáértők.

An artwork made with an artificial intelligence program won a prize at the Colorado State Fair's art competition — and set off fierce backlash from artists who accused its creator of, essentially, cheating.

"I won, and I didn't break any rules," he said. https://t.co/4wbG9rSD65

— The New York Times (@nytimes) September 3, 2022

„Nyertem, és egyetlen szabályt sem szegtem meg” – védekezett a digitális művész, aki három alkotását nevezte be. A feltörekvő művészek kategóriájában összesen tizenegyen jelentkeztek 18 alkotással ugyanebben a kategóriában.

Definíciója szerint a digitális művészet olyan alkotásaira vonatkozik, amelyek „digitális technológiát használnak a kreatív vagy prezentációs folyamat részeként”.

Az Allen által használt Midjourney egyike a növekvő számú mesterségesintelligencia-képgenerátornak. Ezek közé tartozik például többek között a Google Images, valamint a meghívást igénylő DALL-E 2 alkalmazás is.

Robotok sem indulhatnak az olimpián

Éles vitát váltott ki, hogy ezeknek az alkalmazásoknak a végterméke vajon művészi alkotásnak tekinthető-e, illetve segíthetik-e egyáltalán az embereket műtárgy megalkotásában.

Maga Allen a győzelme után felajzva osztotta meg a pályamunkát, és ezzel vihart kavart.

TL;DR — Someone entered an art competition with an AI-generated piece and won the first prize.

Yeah that's pretty fucking shitty. pic.twitter.com/vjn1IdJcsL

— Genel Jumalon * ARTapalooza Cedar Falls (@GenelJumalon) August 30, 2022

Keresetlen szavakkal illették, hogy képeit mesterséges intelligencia segítségével teremtette meg.

Ez pontosan ugyanazért szar, amiért nem engedjük, hogy robotok vegyenek részt az olimpián

– reagáltak Twitteren.

Allen ugyan nem használt ecsetet a győztes mű elkészítéséhez, elmondása szerint mégis aprólékos munkát fektetett bele.

„Ez nem olyan, mintha csak hevenyészett szavakat kapcsolnál össze” – mondta.

Egy dühös eper olajfestménye – a Midjourney akár egy ilyen kifejezés alapján is másodpercek alatt több képet alkot, Allen azonban váltig állítja, hogy a folyamat ennél sokkal bonyolultabb. Ő maga több mint nyolcvan órát fektetett be a három pályamű elkészítésébe.

Először a megfogalmazással játszott el, ami fodros ruhás és űrsisakos nők képeit generálta. Allen a viktoriánus stílusú öltözködést próbálta elegyíteni az űrtémákkal. Idővel az írott utasítás, például a világítás és a színharmónia beállítására vonatkozó sok apró módosítással kilencszáz változatot készített, és ezek közül választotta ki a neki tetsző hármat.

Ezeket Photoshopban retusálta például úgy, hogy a győztes kép egyik női alakja hullámos, sötét hajú fejet kapott, miután Midjourney azt elfelejtette megjeleníteni. Ezután a képeket lefuttatta egy felbontásjavító szoftveren, majd vászonra nyomtatta egy helyi nyomdában.

Allen mindenesetre örül, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása ekkora figyelmet kap.

Az egyik zsűritag, Cal Duran – maga is művész és rajztanár – utólag bevallotta, nem figyelt fel arra, hogy az alkotás számítógép műve, mégis kitartott döntése mellett, és gyönyörű alkotásnak nevezte az Űroperaszínházat.

Allen egyelőre nem árulta el, hogy milyen írásos utasításra készült műve.

(Borítókép: Wikimedia)

Rovatok