Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Trump alatt voltak a legjobbak a magyar-amerikai kapcsolatok

2022. szeptember 23., péntek 19:28

Az amerikai Fox News Digital hírportálnak adott interjút Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki elmondta: Donald Trump volt republikánus elnök hivatali ideje alatt volt a legjobb Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata.

Donald Trump elnökségének idején volt a legjobb a kapcsolat Magyarország és az Egyesült Államok között – fogalmazott Szijjártó Péter a Fox News Digital nevű amerikai hírportálnak adott interjújában.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a magyar kormány feltétlenül hajlandó együtt dolgozni azon politikai erőkkel, amelyeket megválasztottak az Egyesült Államokban.

Ugyanakkor őszintének kell lennünk: a viszonyt, a politikai kapcsolatokat tekintve nagy különbség mutatkozott a konzervatív vagy republikánus és a demokratapárti kormányzatok között. Trump elnöksége idején volt az egyik legjobb politikai kapcsolat a két ország között, a lehető legjobb viszony

– jelentette ki a tárcavezető, aki hozzátette: ugyanez a jó kapcsolat fogja jellemezni a két kormányt, ha Donald Trump a következő választáson is elindul és meg is nyeri.

Szijjártó Péter az interjúban visszautasította azokat a vádakat, miszerint az idén áprilisban negyedszer is újraválasztott Orbán Viktor miniszterelnök aláásná a demokráciát. A külügyminiszter úgy látja: az Európai Unió csak akkor tart demokráciának egy országot, ha ott liberálisok kormányoznak.

Magyarországon nem ez a helyzet, mert mi egy hazafias, jobbközép, kereszténydemokrata kormányzat vagyunk, határozottan a liberális fősodor ellen. Gyűlölnek minket, és mivel sikeresek vagyunk, mintegy példaként szolgálunk arra, hogy nemcsak a liberális fősodor lehet haladó és sikeres. Konzervatív politikai stratégia is lehet sikeres. És ők nem tudják elviselni ezt a tényt

– tette hozzá a politikus az MTI beszámolója szerint.

Szijjártó Péter egyetértett az ENSZ Közgyűlésén felszólaló vezetőkkel, hogy a klímaválság a legfőbb politikai kihívások közé tartozik. A miniszter megjegyezte, hogy Magyarország csökkentette károsanyag-kibocsájtását azzal a céllal, hogy 2050-re elérje a karbonsemlegességet, miközben növeli bruttó hazai termékét.

Az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban elmondta, hogy azok többet ártanak az európaiaknak, mint az oroszoknak.

Az európai energiaellátás biztonsága lényegében a múlté. Energiaellátási válság van nemcsak az árak, de a mennyiség tekintetében is, nem is beszélve az inflációról és az élelmiszerárakról. Tehát a szankciós politika nem nyújtotta azokat az eredményeket, amelyeket az Európai Unió és a brüsszeli intézmények vártak tőle

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Elnöki üzenet, kitüntetés 

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Donald Trump volt amerikai elnök nemrég Orbán Viktor miniszterelnök egyik augusztusi előadását méltatta, amit a kormányfő a dallasi CPAC (Conservative Political Action Conference) elnevezésű konzervatív politikai rendezvényen tartott.

Nagyszerű, Viktor! Legjobbakat: Donald

– írta a volt amerikai elnök a The Wall Street Journal Orbán Viktor előadásáról készült cikkénél.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön adta át a Magyar Érdemrend Középkeresztjét Jared Kushnernek, Donald Trump volt amerikai elnök főtanácsadójának a magyar-amerikai kapcsolatok megerősítése és a közel-keleti béke érdekében végzett munkájáért.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok