Index Vakbarát Hírportál

Készül a NATO, újabb fegyveres konfliktus lehet Magyarország szomszédjában

2022. szeptember 24., szombat 09:07

A NATO további, a koszovói békefenntartó misszióhoz tartozó tartalékos csapatokat rendelt be kiképzésre – közölte a misszió egyik parancsnoka. A tartalékosok bevonásának oka valószínűleg a szerb kisebbség és a kormány között húzódó feszültség folyamatos növekedése.

A KFOR keleti regionális parancsnoka, Christopher Samulski ezredes újságíróknak azt mondta, hogy a tartalékokat „a rendes készenléti terv részeként” hozták be az országba. Az amerikai tiszt nem közölt konkrét számokat arról, hány tartalékos csapat érkezett Koszovóba, de „zászlóalj méretű” egységet említett. Egy zászlóalj általában 500 és 1000 katonából áll – írja a Reuters

Nyár óta folyamatosan nőtt a feszültség Koszovó és Szerbia között, miután Koszovó bejelentette: minden ott élő szerbnek kötelező lesz a koszovói személyi igazolvány és rendszámtábla. Augusztus elején két határátkelőt is lezártak a koszovói szerbek, hogy így tiltakozzanak az új szabályok ellen. A tiltakozások két évtizeddel azután törtek ki, hogy a NATO lebombázta Szerbiát annak érdekében, hogy véget vessen a koszovói albán többség elnyomásának. 

Szerbia nem ismeri el Koszovó 2008-ban kikiáltott függetlenségét, az észak-koszovói szerbek ezért nem Pristinát, hanem Belgrádot tekintik fővárosuknak. Még mindig körülbelül 3700 NATO-békefenntartó állomásozik az egykori szerb tartományban, hogy megakadályozzák az albánok és a szerbek közti erőszakos kitöréseket.

A nyáron kitört tiltakozások keretén belül életbe léptetett útlezárásokat Szerbia csak akkor számolta fel, amikor a NATO békefenntartó erői is beleavatkoztak a folyamatba. Koszovó pedig beleegyezett, hogy elhalasztja az új rendelet bevezetését: a határidő október 31-én fog lejárni. 

A KFOR parancsnok-helyettese kedden közölte: a NATO nem zárhatja ki, hogy a határidő közeledtével újra feltámadnak a feszültségek, ezért a NATO kész további katonákat hozni Koszovóba, ha ismét kiéleződik a konfliktus a szerb kisebbséggel. A katonák azonban csakis tartalékosként érkeznek ide – tette hozzá. 

Rovatok