Index Vakbarát Hírportál

Szupertájfun közeleg, evakuálják a lakosságot a Fülöp-szigetekről

2022. szeptember 25., vasárnap 13:29

A Fülöp-szigetek lakói ezrével menekülnek a szigetről a közeledő Noru tájfun elől.

A Fülöp-szigeteki hatóságok megkezdték az emberek evakuálását a part menti területekről, miközben a tájfun megindult a sűrűn lakott Luzon szigete felé. A Noru tájfun eközben vasárnap reggelre „szupertájfunná” vált. A Fülöp-szigeteket sújtó idei legerősebb vihar várhatóan még tovább erősödik, és helyi idő szerint délután vagy kora este ér partot Manilától északkeletre – írja az Al Jazeera.

Az illetékes hivatal szerint a szél sebessége a partot éréskor elérheti a 205 kilométer per órát is. 

Arra kérjük a veszélyes zónákban élő lakosságot, hogy tartsák be az evakuálásra vonatkozó felszólításokat 

– mondta Rodolfo Azurin, a Fülöp-szigeteki országos rendőrfőkapitány. A Fülöp-szigeteket rendszeresen sújtják hasonló jellegű viharok, a tudósok figyelmeztetése szerint pedig a szélsőséges időjárás a globális felmelegedéssel párhuzamosan egyre nőni fog. Manilában a katasztrófavédelem munkatársai erős szélre és heves esőzésekre készültek. 

A főváros veszélyeztetett területein kényszerkiürítések kezdődtek meg – közölték a tisztviselők. Több ezer embert evakuáltak olyan hegyoldali falvakból, ahol gyakoriak az áradások és a hirtelen földcsuszamlások, illetve olyan tengerparti településekről, ahol a hullámok akár a három métert is elérhetik. A Fülöp-szigeteki parti őrség szerint több mint 1200 utas, valamint 28 hajó rekedt a fővárostól délre fekvő kikötőkben. 

Rovatok