Kockázatossá tette a jövőt a szlovák szeszfőzdék számára az energiaárak rohamos növekedése. A szlovák Szeszipari Szövetség elnöke szerint az emberek kevesebb gyümölcsöt dolgoznak fel, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a termés egy része a kertben fog megrohadni.
Az egyre emelkedő energiárak miatt az alapvető élelmiszerek mellett az alkohol is jelentősen drágul Szlovákiában. Az ország szeszfőzdéi számára kockázatossá tette a jövőt az infláció, ugyanis a közüzemi számláik egyes esetekben megnégyszereződtek.
Korábban nem foglalkoztak az emberek az árakkal, de ez mára megváltozott
– emelte ki az Új Magyar Szónak egy helyi vállalkozó. Jozef Suchánek szerint régen csak arról kérdezték az emberek, mikor tudnak időpontot foglalni a cefre kifőzésére, ám most inkább az érdekli őket, mennyibe fog kerülni.
A párlat literenkénti ára az említett szeszfőzdében 1,3 euróval lett drágább az áramáremelés miatt. De hasonló a helyzet máshol is, a szlovák Szeszipari Szövetség elnöke kihangsúlyozta: az emberek kevesebb gyümölcsöt dolgoznak fel, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a termés egy része a kertben fog megrohadni.
(Borítókép: Krizsán Csaba / MTI)