Index Vakbarát Hírportál

Luxuscikké válhat a pálinka a szomszédban

2022. szeptember 25., vasárnap 09:31

Kockázatossá tette a jövőt a szlovák szeszfőzdék számára az energiaárak rohamos növekedése. A szlovák Szeszipari Szövetség elnöke szerint az emberek kevesebb gyümölcsöt dolgoznak fel, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a termés egy része a kertben fog megrohadni.

Az egyre emelkedő energiárak miatt az alapvető élelmiszerek mellett az alkohol is jelentősen drágul Szlovákiában. Az ország szeszfőzdéi számára kockázatossá tette a jövőt az infláció, ugyanis a közüzemi számláik egyes esetekben megnégyszereződtek.

Korábban nem foglalkoztak az emberek az árakkal, de ez mára megváltozott

– emelte ki az Új Magyar Szónak egy helyi vállalkozó. Jozef Suchánek szerint régen csak arról kérdezték az emberek, mikor tudnak időpontot foglalni a cefre kifőzésére, ám most inkább az érdekli őket, mennyibe fog kerülni.

A párlat literenkénti ára az említett szeszfőzdében 1,3 euróval lett drágább az áramáremelés miatt. De hasonló a helyzet máshol is, a szlovák Szeszipari Szövetség elnöke kihangsúlyozta: az emberek kevesebb gyümölcsöt dolgoznak fel, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a termés egy része a kertben fog megrohadni.

(Borítókép: Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok