Index Vakbarát Hírportál

Már III. Károly kapja a piros dobozokat

2022. szeptember 25., vasárnap 16:19

A Buckingham-palota az Instagramon közzétett néhány fotót, melyen II. Erzsébet utódja, III. Károly látható a dolgozószobájában. Ezek az első megjelent képek, melyeken a híres piros doboz van az új uralkodó kezében.

Elárasztották a közösségi oldalakat az első olyan fotók III. Károly brit királyról, melyek hivatali munkavégzés közben készültek róla. A képeket a Buckingham-palotában készítették, és az látható rajtuk, amint az új uralkodó éppen a híres piros dobozban lévő dokumentumokat tekinti át. 

Ebben a dobozban találhatók az Egyesült Királyság és a Brit Nemzetközösség kormányaitól származó legfontosabb információk, dokumentumok.

Az egyik fotón az is látszik, hogy a Károly mögötti asztalon áll egy kép, ami a szüleiről, a néhai Erzsébetről és Fülöp hercegről készült még 1951-ben.

A piros dobozokat hétvégéken és ünnepnapokon is szállítják, nagyon kevés kivételtől eltekintve, ilyen például a szenteste.

Jövő tavasszal vagy nyáron lehet a koronázás

III. Károlyt várhatóan jövő tavasszal vagy nyáron koronázzák majd királlyá. A királyi esküvőkkel ellentétben a koronázás állami esemény: az adófizetők pénzéből a kormány fizeti, és ezzel jogot formál a vendéglista meghatározására.

Károly király fejére Canterbury érseke helyezi majd Szent Eduárd 1661-ből származó koronáját. Az ikonikus tömör aranykoronát a londoni Tower koronaékszerei között őrzik. Az uralkodó csak a koronázás pillatában viseli – részben azért, mert tömege 2,23 kilogramm. A koronát 444 színes drágakő, köztük rubin, gránátkő, zafír és turmalin ékesíti. Lila bársony borítja, peremét pedig finom prém.

Az új uralkodó előreláthatólag a Buckingham-palotában lakik majd, amit Károly a monarchia fontos szimbólumának tart. A Buckingham-palotát azonban éppen felújítják. A költségek 369 millió fontra, csaknem 169 milliárd forintra rúgnak, a munkálatokkal pedig a tervek szerint 2027-ben végeznek. A királyi házaspár egyelőre kénytelen lesz elhalasztani beköltözését.

III. Károly a hírek szerint karcsúsítaná a hivatalos királyi családot, a találgatások szerint ezzel csökkentené a családnak az államháztartásra rótt terheit.

Rovatok