Index Vakbarát Hírportál

Szorul a hurok Donald Trump nyaka körül

2022. szeptember 26., hétfő 14:40

Több bírósági ügyben is rosszul áll a szénája.

Az elmúlt napokban a volt amerikai elnök védekezése megroppanni látszik az igazságügyi minisztériummal folytatott, nagy téttel bíró küzdelemben, amelyet a Mar-a-Lago birtokán talált titkos dokumentumok miatt folytat. Közben szerdán az őt évek óta vizsgáló New York-i főügyész végre nyilvánosságra hozta a közel három éve tartó nyomozás eredményét − közölte a Financial Times.

A Letitia James New York-i főügyész által benyújtott 222 oldalas polgári kereset amennyiben a bíróságon győzedelmeskedik, a Trumpok családi vállalkozása összeomolhat.

Mint azt megírtuk, a periratban a főügyész, Letitia James azt állítja, hogy a Donald Trump által kitervelt és végrehajtott csalás annak minden üzletkötését átszövi, beleértve a golfpályákat és az ingatlanokat is. A Trump Organization félrevezető és valótlan értékelésekkel megnövelte az ingatlanok értékét, ezzel pedig megtévesztette mind a hitelezőket, mind pedig a biztosítókat.

Gyakorlatilag megpróbálja halálbüntetéssel sújtani az üzletét

− fogalmazott Michael Bachner volt ügyész, aki jelenleg ügyvédként dolgozik New Yorkban. 

Az amerikai fellebbviteli bíróság szerdai döntése, amely engedélyezte, hogy az igazságügyi minisztérium folytassa a nyomozást az FBI által a volt elnök floridai birtokán lefoglalt titkos dokumentumok ügyében, azt jelenti, hogy Trumpnak ismét szembe kell néznie a büntetőjogi eljárással. 

David Alan Sklansky, a Stanford jogi karának professzora úgy nyilatkozott, hogy a volt elnöknek

szörnyű hete volt.

A legutóbbi lépések egy olyan időszakban gyakorolnak nyomást Trumpra, amikor már több fronton is jogi kihívásokkal kellett szembenéznie − a Capitolium ostromában játszott szerepét vizsgáló kongresszusi bizottságtól kezdve a 2020-as szavazást követő esetleges választási visszaéléseket vizsgáló georgiai bírósággal.

Ezek a történések azzal is fenyegetnek, hogy a novemberi félidős választások előtt veszélybe sodorják a lendületét.

(Borítókép: Donald Trump 2017. augusztus 2-án. Fotó: Zach Gibson – Pool / Getty Images)

Rovatok