Index Vakbarát Hírportál

Spanyolországban új szintre lépett az oltakozás

2022. szeptember 26., hétfő 15:24

Spanyolországban hétfőn megkezdődött a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának széles körű alkalmazása, amit számos tartományban összekötnek az influenza elleni vakcinák beadásával.

A spanyol egészségügyi minisztérium a múlt héten jelentette be, hogy elérhetővé teszi az úgynevezett második emlékeztető oltást, amelyet eddig csak kevesen, meghatározott krónikus betegségekkel küzdők kaphattak meg a dél-európai országban.

Első körben a nyolcvan év felettiek, mintegy 2,9 millióan, valamint az idősotthonok 390 ezer lakója jogosult az újabb dózisra, amely az újabb variánsok ellen is hatékony. Az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói szintén az elsők között kérhetik az emlékeztető vakcinát.

A leginkább veszélyeztetett csoportokat követően a hatvan és nyolcvan év közöttiek számára nyitják majd meg a negyedik adag lehetőségét. Az ennél fiatalabb egészséges emberek számára a spanyol egészségügyi hatóságok egyelőre nem ajánlják az újabb dózist.

Carolina Darias egészségügyi miniszter korábbi tájékoztatása szerint szeptemberben 16 millió adag vakcina érkezik Spanyolországba, amelynek a száma az év végéig eléri a 44 milliót.

A tárcavezető emlékeztetett: a 47,4 millió lakosú Spanyolországban több mint 40,6 millióan kaptak legalább két dózist a koronavírus elleni vakcinákból, a 40 év feletti lakosság 80 százaléka pedig három adaggal védett.

A dél-európai országban több mint két hónapnyi folyamatos csökkenés után a múlt héten először enyhe emelkedést tapasztaltak az új esetek számában, noha a kórházi kezelésre szorulók száma továbbra is alacsony, nem éri el az ellátási kapacitások két százalékát.

A spanyol egészségügyi szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy már most regisztrálnak influenzavírusos eseteket is, ami igen ritka az évnek ebben a szakában, és ez a korábbiaknál erősebb járvány lehetőségére figyelmeztet. Több spanyol tartományban, például Baszkföldön, Kasztília és Leónban vagy Kantábriában a veszélyeztetett csoportok számára a negyedik dózis beadását összekötik az influenza elleni oltással – írja az MTI.

Rovatok