Index Vakbarát Hírportál

A szlovákok többsége előrehozott választásokat szeretne

2022. szeptember 26., hétfő 19:54

A párizsi székhelyű Ipsos által megkérdezettek többsége elutasítja a kisebbségi kormányzás különböző variációit Szlovákiában.

A megkérdezettek 37 százaléka határozottan, 26,1 százaléka inkább támogatja az előrehozott választásokat, és csak 12,8 százaléka ellenzi határozottan – írja a ma7.sk.

Az Ipsos felmérése szerint a második legnépszerűbb opció Igor Matovič egyidejű távozása és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) visszatérése a kormányba. Ezt a lehetőséget a megkérdezettek 29,1 százaléka határozottan, 23,5 százaléka pedig inkább támogatja, és csak 22,6 százalékuk ellenzi egyértelműen.

A kisebbségi kormányzás különböző variációinál még az államfő által kinevezett hivatalnokkormány lehetősége is népszerűbb. Ezzel a lehetőséggel a megkérdezettek 10 százaléka azonosul határozottan, 29,4 százaléka inkább támogatja.

A kisebbségi kormányzás az SaS támogatásával 7 százalék számára határozottan jó megoldás, 26,6 százalék pedig elfogadható lehetőségnek tartja. Ezt a lehetőséget azonban a megkérdezettek 30 százaléka már határozottan ellenzi.

Az SaS visszatérését a kormányba a felmérésben részt vevők 7,9 százaléka tartja jó megoldásnak, további 21,5 százalékuk pedig elfogadható lehetőségnek. Ezt az opciót a megkérdezettek egyharmada határozottan ellenzi.

A kisebbségi kormányzás további variációi közül a megkérdezettek 4,7 százaléka vélekedik úgy határozottan, hogy a Smer támogatásával kellene folytatnia a kabinetnek. 3,8 százalék a Hlas támogatását tartaná a legjobb megoldásnak, 4 százalék szerint pedig a kisebbségi kormánynak a Republika szavazataival kellene biztosítani a többséget a parlamentben.

A Tomáš Taraba körül csoportosuló képviselők támogatását csak a megkérdezettek 1,8 százaléka tartaná jó megoldásnak, további 9,3 százalék elfogadható lehetőségnek. Ezt az opciót a megkérdezettek 60 százaléka utasítja el – derül ki az Ipsos felméréséből.

Rovatok