Index Vakbarát Hírportál

Túl sok az atomrakéta, nem épülhet meg egy szélerőműpark Amerikában

2022. szeptember 28., szerda 06:32

A nebraskai Banner megyében a hidegháborús Amerika maradványai közvetlenül a felszín alatt vannak eltemetve, és akadályozzák a régió lehetőségét egy nagy, áramtermelő szélerőműpark létesítésére.

Az 1960-as években, amikor az Egyesült Államok nukleáris patthelyzetbe került az akkori Szovjetunióval, a légierő több száz nukleáris rakétát telepített az ország vidéki területeire, például Colorado, Nebraska, Wyoming, Észak-Dakota és Montana egyes részeire − írja a Business Insider.

Most ezek a rakéták megakadályozzák a régiót abban, hogy hasznosítani tudja azt, ami az egyik legértékesebb erőforrása lehetne: az erős, viharos szelet, amelyet energiatermelő turbinák meghajtására használnának − írja egy helyi lap.

A Flatwater Free Press nevű független nebraskai hírportál a múlt héten arról számolt be, hogy az amerikai légierő, amely 2019-ben kezdett lépéseket tenni egy szélturbinaprojekt meghiúsítására az állam délnyugati Banner megyéjében, most úgy tűnik, a Denvertől közel háromórányira északkeletre fekvő tervezett projekt koporsójába beverte az utolsó szöget.

Két, megújuló energiával foglalkozó vállalat, az Invenergy és az Orion Renewable Energy Group a „világon egyedülálló szélviszonyokkal” rendelkező Bannert választotta ki. A cégek összesen 300 turbinát akartak építeni a régióban.

Az Egyesült Államok Légiereje azonban azt közölte, hogy a turbinák „jelentős biztonsági kockázatot” jelentenének a pilóták számára − különösen viharok vagy hóviharok idején. A légierő ugyanis helikoptereket használ a nukleáris silók ellenőrzésére és különféle biztonsági műveletekre. Nebraska érintett részén 82 rakétasiló van, amelyek még mindig aktívak. 

(Borítókép: George Rose/Getty Images)

Rovatok