Index Vakbarát Hírportál

A német legfelsőbb bíróság hozott döntést a magyar autópályadíjak ügyében

2022. szeptember 28., szerda 18:03

Egy német bíróság ítéletben arra kötelezett egy német autókölcsönző céget, hogy fizesse meg a magyar autópályákon keletkezett pénzdíjakat. Az autókölcsönző meglepő érveléssel próbálta ezt kivédeni, de a bíróság nem adott nekik igazat.

A Der Spiegel szerint egy németországi autókölcsönző céget, a Hertzet perelte be egy magyar vállalkozás (vélhetően az autópálya fenntartója). Ennek oka az volt, hogy a Hertz által kölcsönadott négy autót összesen öt alkalommal úgy vezettek a magyar autópályákon, hogy a sofőrök nem vásárolták meg az autópálya-matricát.

A német lap szerint az autókölcsönző vállalattól a magyar cég esetenként 37 eurónak (körülbelül 15 ezer forintnak) megfelelő összeget követelte pénzbírságként. De mivel ezt az összeget 60 napon belül nem fizették meg, ezért – az autópálya-matricák oldalán is olvasható előírások értelmében – a bírság összege 157 eurónak (körülbelül 60 ezer forintnak) megfelelő összegre nőtt.

Mivel a magyar vállalat ezt nem kapta meg, ezért beperelte a Hertzet, és már nemcsak a pénzbírság összegét, hanem a befizetés miatt fizetendő kamatot, valamint a behajtás miatt keletkező költségeket is követelték rajtuk. A német cég azonban megtagadta a fizetést, és – a Spiegel szerint – azzal érvelt, hogy

a magyar cég követelése megsértette a német közrendet.

A Spiegel szerint ez utóbbi olyan esetben állhat fenn, amikor egy külföldi hatóság olyan feltételeket szab a németeknek, amelyek a német szabályozásokkal, jogrenddel teljesen összeegyeztethetetlenek. Az ügy végül a német szövetségi legfelsőbb bíróság (Bundesgerichtshof, röviden BGH) elé került, amely viszont azt mondta ki, hogy ebben az esetben nincs szó erről.

Az, hogy a járműfenntartónak is jogi felelőssége van, egyáltalán nem idegen a német jogrendtől

– érvelt a Spiegel szerint az ügyben eljáró bíró, aki ezután konkrét példát is hozott erre a német jogból. Vagyis a bíróság végül kimondta, hogy a járművek fenntartójaként a Hertznek meg kell fizetnie a keletkező költségeket a magyar vállalat részére.

Egy kérdés azonban még nyitva maradt: az, hogy euróban vagy forintban kell-e megfizetni ezt a költséget. A Spiegel szerint ebben az ügyben még várható egy bíróság eljárás, az azonban szinte borítékolható, hogy a Hertznek be kell fizetnie a körülbelül 960 eurónak megfelelő költségeket.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok