Index Vakbarát Hírportál

Új piacot talált Moszkva, olcsó gázt és élelmet szállít

2022. szeptember 28., szerda 11:34

Az Afganisztánt irányító tálibok megállapodást kötöttek Oroszországgal, hogy kedvezményes áron importálnak üzemanyagot és búzát, mivel az ország a lakosság élelmezésével küzd, és egy évvel a hatalom megszerzése után igyekszik fellendíteni a regionális kereskedelmet.

Egyességre jutott egymással Oroszország és Afganisztán, az országot irányító tálibok megállapodást kötöttek az üzemanyag és a búza kedvezményes importjáról.

Az olyan cikkeket, mint a benzin, gázolaj, a gáz és a búza, orosz rubelben, különleges kedvezménnyel fogjuk megvásárolni

– közölte Abdul Salam Jawad Akhundzada, a kereskedelmi és ipari minisztérium szóvivője, aki hozzátette: az előkészületek már folynak, napokon belül megkezdődhet a behozatal.

Az egyezség, amely a legnagyobb ilyen jellegű megállapodás, amelyet a tálibok aláírtak a hatalmuk visszakaparintása óta, egymillió tonna benzint és gázolajat, félmillió tonna cseppfolyósított gázt és kétmillió tonna búzát tartalmaz, amelyet évente szállítanak majd az országba. Amint azt a szóvivő kiemelte, 

a jövőben további hosszú távú megállapodások várhatók a két ország között.

A megállapodás Nooruddin Azizi afgán kereskedelmi és ipari miniszter múlt havi oroszországi látogatását követi. Júniusban a tálibok megállapodást kötöttek Iránnal 350 ezer tonna kőolaj vásárlásáról az üzemanyagárak csökkentése érdekében – írja a Bloomberg.

Afganisztánban évente 1,3 millió tonna üzemanyagot használnak el, amelyet főként Üzbegisztánból, Türkmenisztánból és Iránból importálnak a minisztérium szerint.

(Borítókép: Benzint tartalmazó kannák Kabulban, Afganisztánban 2022. január 27-én. Fotó: Ali Khara / Reuters)

Rovatok