Index Vakbarát Hírportál

Újabb gázszivárgást észleltek az Északi Áramlat gázvezetéken

2022. szeptember 29., csütörtök 08:11

Újabb gázszivárgást észlelt a svéd parti őrség az Északi Áramlat 2 gázvezetéken. A vezeték szivárgását elsőként szeptember 26-án figyelték meg, amikor hirtelen csökkenni kezdett a nyomás az Északi Áramlat 2-nél. A szakértők szerint kizárt, hogy maguktól hibásodtak meg a vezetékek, úgy gondolják, valaki szándékosan rongálta meg őket.

A svéd parti őrség újabb gázszivárgást észlelt az Északi Áramlat 2 gázvezetéken, az Északi Áramlat-1-en talált jelentős nagyságú lyuk közvetlen közelében – számolt be csütörtök reggel a Svenska Dagbladet

Ezzel összesen négy gázszivárgást fedeztek fel a vezetéken: kettőt a svéd, további kettőt pedig a dán gazdasági övezetben. Björn Lund szeizmológus szerint az újabb szivárgás egy harmadik detonáció miatt következhetett be. Az AFP azt írta Twitteren, a két vezetékben lévő gáz több mint a fele már a légkörbe került. A dán energiaügynökség jelentése szerint nagy mennyiségű gáz ömlött a tengerbe.

A repülőgépek és a hajók azóta sem közelíthetik meg a helyszínek öt tengeri mérföldes körzetét.

Orosz hadihajók a szivárgás közelében

Az európai biztonsági tisztviselők szeptember 26-án és 27-én is orosz hadihajók jelenlétét figyelték meg a szivárgások közelében. Arról egyelőre nincsenek bizonyítékok, hogy a járműveknek közük van a vezeték sérüléseihez, de pár nappal előtte orosz tengeralattjárókat is megfigyeltek nem messze a sérülésektől. 

A CNN egy dán tisztviselőre hivatkozva azt írta, az orosz hajók jelenléte nem jelenti azt, hogy a károkat ők okozták, ugyanis a hajók rutinszerűen járják a vizeket ezeken a területeken. 

Minden héten látjuk őket. Az elmúlt években megnőtt az orosz tevékenység a Balti-tengeren. Elég gyakran tesztelik az éberségünket – mind a tengeren, mind a levegőben

– fogalmazott a tisztviselő. 

Már több napja szivárognak a vezetékek

Az Index szeptember 26-án számolt be arról, hogy az Északi Áramlat 2-nél nyomáscsökkenést tapasztaltak. Kedden délelőtt jelentették, hogy az Északi Áramlat 1-nél is szivárgások tapasztalhatók. Ám érdemi szállítás egyik vezetéken sem zajlik, az Északi Áramlat 1-nél politikai okok miatt hónapok óta nincs szállítás, az Északi Áramlat 2 esetén pedig el sem indult a szállítás.

A négy nyugat-európai ország úgy nyilatkozott, hogy vizsgálják az eseményeket. A szakértők szerint kizárt, hogy maguktól hibásodtak volna meg a vezetékek, ezért úgy gondolják, valaki szándékosan rongálta meg őket. 

Eközben Oroszországban „nemzetközi terrorizmus” miatt indult nyomozás az Északi Áramlat gázvezetéket ért „szabotázsakció miatt”. Az orosz főügyészi hivatal azt írta a Telegram-csatornáján, a gázvezetéket ért támadás „jelentős gazdasági károkat” okozott Oroszországnak, mivel korábban ezeken a vezetékeken keresztül szállítottak gázt Európába. 

(Borítókép: Stefan Sauer/picture alliance/Getty Images)

Rovatok