Index Vakbarát Hírportál

Európának fel kell készülnie a mobilhálózati áramszünetekre is

2022. szeptember 29., csütörtök 17:42

Az oroszországi gázszállítások olyan mértékben növelték az európai kontinens áramhiányát, hogy előfordulhat: hamarosan a mobilhálózatok sem fognak kielégítően üzemelni.

A távközlési ágazat szakértői amiatt aggódnak, hogy egy esetleges extrém időjárás jelentős próbatételnek teheti ki Európa távközlési infrastruktúráját, ezzel pedig mind a vállalatoknak mind pedig az országok kormányainak számolnia kell. 

Jelenleg jó néhány európai országban nincs elegendő tartalék egy széleskörű áramkimaradás kezelésére

– ismertette négy távközlési szakértő.

Az Európai Unió több országa is vészhelyzeti forgatókönyv gyártásába kezdett

Az Európai Unió több országa, köztük Franciaország, Svédország és Németország akkor is megpróbálják biztosítani a távközlési rendszerek működését, ha az áramkimaradások miatt teljesen kimerül a területükön elhelyezett több ezer mobilantennára felszerelt tartalék akkumulátor. Európa közel félmillió távközlési toronnyal rendelkezik, a legtöbbjüknek pedig van tartalék akkumulátora: ezek harminc percig képesek működtetni a mobilantennákat egy áramkimaradás esetén. 

A francia Enedis nevű energetikai cégnek már a legrosszabb helyzetre is van egy forgatókönyve, nevezetesen, ha kétórás áramkimaradás sújtaná az országot – közölte két névtelenséget kérő forrás. Az általános áramszünet csak egyes területek érintene az országban, a Reuters-nek nyilatkozó illetékesek szerint az alapvető szolgáltatásokat nem befolyásolná egy ilyen kimaradás, mint például a kórházak vagy a rendőrség munkáját. 

Több szervezet is tárgyalt nyáron a kérdésről

Az illetékes források szerint Franciaország kormánya, az Enedis, illetve egy EDF nevű állami többségű tulajdonban lévő villamosenergia-közmű nyáron folytatott tárgyalásokat az általános áramkimaradások lehetőségeiről és azok veszélyeiről. Az Enedis nem kívánta kommentálni a kormánnyal folytatott tárgyalások tartalmát. Kivételes kiesések esetén minden fogyasztót egyenlő bánásmódban részesítenek – írta a cég a Reuters-hez eljuttatott nyilatkozatában. A francia pénzügyminiszter szóvivője sem kívánta kommentálni a nyáron folytatott tárgyalásokat. 

 A svédországi és németországi távközlési szolgáltatók szintén aggodalmukat fejezték ki kormányuknak az esetleges áramhiány miatt

– közölte több, az ügyet ismerő forrás. A svéd távközlési szabályozó hatóság, a PTS együttműködik a távközlési szolgáltatókkal és a többi kormányzati szervvel egy nem várt áramkimaradás hatékony orvoslásának érdekében. A PTS több szállítható üzemanyagtöltő állomás és mobil bázisállomás megvásárlását is finanszírozza, amelyek egy hosszabb áramkimaradás esetén a mobiltelefonokhoz tudnak csatlakozni – tudatta a PTS szóvivője. 

Olaszország szerint a mobilhálózatokat ki kellene hagyni a takarékosságból

Az olasz távközlési hatóság azt szorgalmazza, hogy a mobilhálózat ki legyen zárva minden áramkimaradásból vagy energiatakarékossági leállásból, és ezt az új kormánnyal is meg fogják vitatni – közölték a Reuters-el. 

 Az áramkimaradások növelik annak a valószínűségét, hogy az elektronikus alkatrészek meghibásodnak, ha hirtelen megszakításoknak vannak kitéve

– fejtette ki Massimo Sarmi, a távközlési lobbi vezetője. A Nokia és az Ericcson együttműködéséről biztosította a mobilszolgáltatókat annak érdekében, hogy enyhíteni lehessen az áramkimaradások hatásait – tudatta három, az ügyet ismerő forrás a hírügynökséggel. Az energiatakarékosság érdekében a távközlési vállalatok szoftvereket helyeznek majd üzembe a forgalom optimalizálására, ami azt jelenti, hogy a tornyokat „alvásba” helyezik, amikor nincsenek használatban, illetve kikapcsolják a különböző spektrumsávokat – tették hozzá. 

A szolgáltatók és a kormányok együtt fognak dolgozni a problémán

A különböző szolgáltatók a kormányokkal is együtt fognak működni annak érdekében, hogy vannak-e tervek arra nézve, hogy a kritikus szolgáltatásokat fent lehessen tartani. Németországban a Deutsche Telekomnak 33 ezer mobiltornya van, és a mobilvészhelyzeti áramellátó rendszerei ezek csak kis részét képesek egyidejűleg támogatni – mondta a német cég szóvivője.

Ezek a rendszerek hosszabb ideig tartó áramkimaradások esetén főként dízelre támaszkodnak majd. Franciaországban körülbelül 62 ezer mobiltorony van, és az iparág nem lesz képes minden antennát új akkumulátorral felszerelni – mondta Liza Bellulo, a francia távközlési szövetség elnöke. Mivel az európai országokban hosszú évtizedek óta zavartalan az áramellátás, ezért ezen országoknak nincsenek olyan generátoraik, amelyek hosszabb ideig tudják biztosítani az áramellátást. 

 Egy kicsit el vagyunk kényeztetve Európa nagy részein, ahol az elektromos ellátás elég stabil és jó

– mondta a távközlési iparág egyik vezetője. Hozzátette, hogy az energiatárolás területén Franciaországban talán kevesebb beruházásra került sor, mint néhány más államban.

(Borítókép: Mobiltelefon-tornyok Berlinben 2019. január 2-án. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok