Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Magyarország becsületes szomszédja a Szerb Köztársaság

2022. szeptember 29., csütörtök 15:41

A magyar kormányfő a vasárnapi boszniai választások előtt határozott támogatásáról biztosította a boszniai szerbeket és vezetőjüket, Milorad Dodikot.

„Magyarország és Szerbia szomszédok, de Magyarország a Republika Srpskát tekinti becsületes szomszédjának” – mondta Orbán Viktor videóüzenetében a bosznia-hercegovinai általános és elnökválasztás előtt. 

Az üzenetet Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja és pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége (SNSD) közösségimédia-profiljain osztották meg. 

Köszönöm Orbán Viktornak, a nagy államférfinak és a szerb nép barátjának a támogatást

– reagált lelkesen Dodik Twitter-fiókján a Balkan Insight beszámolója szerint.

A magyar miniszterelnök beszélt a Dodikhoz fűződő barátságáról és a szerb néphez fűződő kapcsolatáról is: „Olyan embert ismertem meg benne, aki kész a béke megőrzésére, aki nyitott a párbeszédre, aki a daytoni megállapodás tiszteletben tartása mellett száll síkra, és aki mindig és minden alkalommal megvédi a szerb nép érdekeit.”

Évek óta tartó barátság

A két vezető politikus közötti barátság évek óta tart. Tavaly decemberben a Szerb Köztársaság fő központjában, Banja Lukában tett látogatása során Orbán Magyarország felelős szomszédságpolitikájának részeként százmillió eurós pénzügyi támogatást ajánlott fel a Szerb Köztársaságnak a régió stabilitásának fokozására. Júliusban Szijjártó Péter külügyminiszter a támogatás első részletével (35 millió euróval) meg is érkezett Boszniába. 

Szeptember elején a szerb ortodox egyház pátriárkája, Porfirije Orbán Viktornak adományozta egyháza legmagasabb kitüntetését, a Szent Száva-érdemrend első fokozatát. Orbán „a Nyugat-Balkán stabilitásának kulcsának” nevezte Szerbiát és a boszniai szerbek uralta Republika Srpska entitást. 

Dodik, a boszniai szerbek de facto vezetője a Szerb Köztársaság elnöki posztjára pályázik, amelyet 2010-től 2018-ig töltött be, amikor is távozott az államelnöki posztra. Orbán Viktor 2019 óta szorosabbra fűzte kapcsolatait Dodikkal. Decemberben a magyar kormányfő arra figyelmeztetett, hogy kormánya blokkolni fog minden olyan uniós lépést, amely Milorad Dodik boszniai szerb vezető szankcionálására irányul szeparatista tervei miatt.

(Borítókép: Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnökségének szerb tagja beszédet mond a budapesti Várkert Bazár kulturális központ színpadán 2021. szeptember 23-án. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

Rovatok