Index Vakbarát Hírportál

Barkácsolt elektromos kerékpár okozott tüzet, egy ember meghalt Bristolban

2022. szeptember 30., péntek 19:23

Egy férfi meghalt, miután a terjedő tűz elől menekülve kimászott az ablakon, és lezuhant egy 17 emeletes bristoli toronyépület legfelső szintjéről.

Hárman kerestek menedéket az ablakokban, egyikük azonban nem tudott megkapaszkodni. Az áldozat nevét nem tették közzé, de úgy hírlik, afganisztáni.

Nyolc személyt kórházban ápolnak, de őket legalább kimenekítették a lángoló tetőszintről. A tűzoltók 11 autóval érkeztek a helyszínre, a magas lakóépületből kilencven lakót evakuáltak.

Vélhetően egy elektromos kerékpár okozta a tüzet egy bristoli toronyházban – jelentette a Sky News a nyomozókra hivatkozva. A lángokat megfékezték – tudatta később a bristoli városi tanács, a toronyház tulajdonosa.

Utóbb kiderült: a lakók már korábban figyelmeztették a gondnokot, hogy az épület legfelső szintjén „házi készítésű”, nem hivatalos gyártótól származó elektromos kerékpárokat tárolnak.

„Valaki rosszul tervezte meg a bringákat. A legtöbbjükbe a lítiumion-akkumulátorok olcsóbb, de veszélyesebb változatát szerelték be” – mondta Ahmed Sharif, aki a toronyház harmadik emeletén lakik négy gyermekével. Ő hívta fel hónapokkal korábban az illetékesek figyelmét a kockázatos biciklikre. Többszöri felvetése ellenére „senki nem tett semmit”.

A bristoli létrák csak a kilencedik emeletet érik el

Hajnali kettő után a negyedik emeleten lakó Mark Barrett bement a hálószobába, hogy ablakot nyisson, és egy kis friss levegőt engedjen be a fülledt helyiségbe.

Egy tompa sikolyt hallottam, majd egy-két másodperccel később egy fickó repült el mellettem

– idézte fel még mindig borzongva a történteket.

Néhány lakó arról számolt be, hogy nem riasztotta őket a tűzjelző. A tanács szerint azonban a rendszer kifogástalan állapotban volt, és rendeltetésszerűen működött. „Inkább aludnék a barátomnál egy fészerben, minthogy ott hunyjam le a szemem, annyira rettegek a tűztől” – mondta Nia Gruffudd.

Az eloltott lángok után néhányan féltek visszatérni az ingatlanba, mert a tűzoltók nem érik el a toronyépület magasabb szintjeit. A bristoli tűzoltók elismerték, hogy létráik csak a 9. emeletig jutnak fel, miközben Londonban a tűzoltólétrák húsz emeletig kapaszkodnak fel.

Pokoli torony

A jobban felszerelt londoni tűzoltók azonban az emlékezetes tüzet 2017-ben nem voltak képesek megfékezni. A 24 emeletes Grenfell Tower minden oldalát nyaldosták a lángok, amelyek szintén éjfél után csaptak a magasba. Összesen 72-en haltak meg a brit főváros újkori történelmének legtragikusabb kimenetelű tűzvészében.

A Grenfell Towert 1974-ben építették 120 lakással, 2016-ban pedig 10 millió fontból felújították. Ekkor kapott kétrétegű ablakokat, fűtési rendszert, és új, hőszigetelt burkolatot.

Életveszélyesnek tartották az épületet, amelyben egyetlen lépcső vezetett fel a 24 emelet 120 lakásához, ráadásul – mint utóbb kiderült – a külső hőszigetelés éghető anyagokból készült. A szigetelőanyag a vizsgálat szerint nagyon gyorsan lángra kapott.

A Scotland Yard egyébként megerősítette, hogy egy elromlott hűtőből indult ki a tűz a Grenfell Towerben. A rendőrség szerint nem szándékos gyújtogatás történt.

Nem kevésbé veszélyes a bristoli lakóépület sem. Most derült ki ugyanis, hogy nem szereltek fel önműködő tűzoltó készülékeket a lépcsőházban és a folyosókon. Az ún. sprinklerek, az önműködő tűzcsapok felszerelését sürgetik a bristoli tűz után minden toronyházban a katasztrófavédelmi szakértők.

(Borítókép: Gareth Fuller / PA Images / Getty Images)

Rovatok