Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Az Északi Áramlat ellen az angolszászok szervezték a szabotázst

2022. szeptember 30., péntek 13:38

Oroszország agressziónak fogja tekinteni az „új területeire” mért ukrán katonai csapásokat – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva. Vlagyimir Putyin orosz elnök az előtt szólalt fel, hogy aláírta volna Ukrajna négy szakadár területének vezetőivel azt a dokumentumot, amelyben elismeri: mától azok is Oroszországhoz tartoznak.

Kisebb késéssel, 14:19 órakor érkezett meg Vlagyimir Putyin orosz elnök a ceremóniára. Elsőként elmondta, hogy az emberek saját akaratukból döntöttek úgy a donyecki, luhanszki, herszoni és zaporizzsjai régióban, hogy Oroszország részévé akarnak válni. Mint fogalmazott, a lakosság 80-90 százaléka szavazott az Orosz Föderációhoz való csatlakozásra.

Putyin emlékeztet az ENSZ önrendelkezési jogáról szóló alapokmányára. Szerinte

mindig emlékezni kell az orosz tavasz hőseire, azokra, akik meghaltak az anyanyelvükhöz való jogukért

– mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, mielőtt aláírta a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságnak, valamint a teljesen, illetve részben megszállt Herszon és Zaporizzsja megyék Oroszországhoz tartozásáról szóló dokumentumot.

Az orosz elnök a „különleges hadműveletben” elesett orosz katonák és tisztek emlékének tiszteletére buzdított mindenkit. „Nagy-Oroszország hőseinek” nevezte őket.

Vissza a tárgyalóasztalhoz

Putyin nemzeti katasztrófának nevezte a Szovjetunió összeomlását, amit „a pártelit követett el anélkül, hogy kikérte volna a hétköznapi emberek véleményét”. 

A Szovjetuniónak vége. A múltat nem lehet visszahozni. És ma Oroszországban nincs is rá szükség. Nem erre törekszünk. De semmi sem erősebb, mint emberek millióinak elszántsága, akik kultúrájuk, hitük, hagyományaik és nyelvük alapján Oroszország részének tekintik magukat

– fogalmazott.

Zaporizzsja, Herszon, Luhanszk és Donyeck lakói örökre polgárainkká válnak

– emelte ki az orosz elnök. Továbbá felszólította a kijevi rezsimet, hogy azonnal hagyjon fel minden ellenségeskedéssel.

Felszólítjuk a kijevi rezsimet, hogy azonnal szüntessék be a tüzet, minden ellenségeskedést, a háborút, amelyet még 2014-ben kirobbantottak, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz!

– fogalmazott. Kiemelte:

minden rendelkezésünkre álló eszközzel megvédjük földünket. Újjáépítjük a lerombolt városokat, fejlesztjük az infrastruktúrát és az állampolgárok szociális biztonságát.

A cél Oroszország elpusztítása

Az orosz elnök a továbbiakban arról beszélt: a Nyugat célja, hogy elpusztítsa Oroszországot, ezt a célját pedig Ukrajnában leplezte le. Szerint a Nyugat mindent meg fog tenni azért, hogy fenntartsa a gyarmati rendszert. Szerinte a nyugati vezetők tévesen azt gondolják, hogy nekik nincs szükségük Oroszországra, hanem Moszkvának van szüksége a Nyugatra. Mint fogalmazott, a Nyugat azt várja, hogy minden ország feladja szuverenitását az Egyesült Államok javára.

Oroszország nem fog ilyen szabályok szerint élni

– hangsúlyozta az orosz elnök.

A Nyugatnak nincs joga demokráciáról beszélni, és soha nem is volt joga hozzá

– folytatta Vlagyimir Putyin. „A nyugati elit az, ami volt és még mindig az – gyarmatosító” – vélekedett. Putyin rasszizmussal is vádolta a Nyugatot, emlékeztetve a „ruszofóbiájukra”. Putyin ezek után a Nyugat által kifosztott Indiáról és az indiánok kiirtásáról beszélt Amerikában. A 20. században azonban „a mi országunk volt az, amelyik a gyarmatellenes mozgalom élére állt” – vélekedett.

Atomhoz még csak az Egyesült Államok nyúlt

Vlagyimir Putyin emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok az egyetlen a világon, amely kétszer is használt atomfegyvert. Nagy-Britanniával együtt pedig minden katonai szükség nélkül a földdé tettek egyenlővé német városokat.

A Nyugat a demokrácia helyett az elnyomást, a kizsákmányolást és a rabszolgatartást alkalmazza; az általa felépített egypólusú világ antidemokratikus, álságos és álszent

– vélekedett az orosz elnök.

Északi Áramlat

„Az angolszászok szerveztek szabotázst az Északi Áramlat vezetékek ellen” – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

A Nyugat kereste és keresi az új esélyt, hogy lecsapjon ránk, hogy meggyengítse és elpusztítsa Oroszországot, amiről mindig is álmodott. Államunk feldarabolása, az emberek egymás ellen uszítása, szegénységre és halálra ítélése a cél

– vélekedett az orosz államfő. Szerinte „egyszerűen nem tudják elfogadni, hogy van egy ilyen nagy, hatalmas ország a világon, a maga területével, természeti kincseivel, erőforrásaival, olyan emberekkel, akik nem mások parancsai szerint élnek, és soha nem is fognak élni”.

Szeretném emlékeztetni Önöket, hogy a világuralomra való törekvéseket a múltban nem egyszer legyőzte népünk bátorsága és állhatatossága, Oroszország mindig Oroszország marad, most is meg fogjuk védeni értékeinket és hazánkat

– hangsúlyozta Putyin. Véleménye szerint a Nyugat nem akarja, hogy Oroszország szabad legyen, „gyarmatként akarnak látni minket”. „Nem egyenlő együttműködést akarnak, hanem rablást. Nem szabad társadalomként akarnak látni bennünket, hanem lelketlen rabszolgák tömegeként” – fogalmazott.

Ők egyáltalán nem akarják Oroszországot, mi akarjuk

– tette hozzá.

A forradalmi átalakulás időszakát éljük

Mint fogalmazott, az Egyesült Államok ezzel az Északi Áramlat elleni támadással valóban „elkezdte lerombolni az európai energiaellátást”.

„Az Egyesült Államok lényegében megszállja Németországot, Koreát és Japánt, de egyenlő jogokról beszél. Az Egyesült Államok államainak vezetőit is rabszolgákhoz hasonlította. Ez a népük elárulása” – mondta Putyin. Szerinte az Egyesült Államok és a NATO katonai doktrínája a dominanciára épül, és megtévesztő az állítólagos „elrettentés”, amelyet már többször is ígértek. Szerinte a világ az „forradalmi átalakulás időszakába lépett”.

Azt hitték, hogy ismét felépíthetik az egész világot. De mint kiderült, ez a rózsás kilátás nem mindenkit hoz lázba

– emelte ki Vlagyimir Putyin. Hozzátette: kivételt jelentenek „a teljes mazochisták és a nemzetközi kapcsolatok más, nem hagyományos formáinak rajongói”.

Az igazság velünk van, Oroszország velünk van!

– ezzel a felkiáltással zárta beszédét Vlagyimir Putyin. A teremben lévők állva tapsoltak.

Aláírják az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló dokumentumokat

A dokumentumok aláírásának ünnepségén jelen volt a négy terület vezetője is: Gyenyisz Pusili, a de factro Donyecki Népköztársaság képviseletében, Leonyid Paszecsnyik, a Luhanszki régió orosz vezetője, Vlagyimir Szaljdo, a herszoni régió első embere, valamint Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsjai régió vezetője. A színpadon az orosz zászló mellett a négy szakadár terület zászlaja is megtalálható.

A dokumentumok aláírását közép-európai idő szerint 14:59-kor befejezték. Ettől a pillanattól fogva Moszkva saját területeként tekint a négy szakadár ukrán területre.

A hivatalos ünnepség Oroszország himnuszának meghallgatásával ért véget.

Az ünnepélyes ceremóniát a Kreml nagytermében tartják, miközben a Vörös téren folyamatosan gyűlik a tömeg, akik a területek Oroszországhoz való csatlakozása alkalmából koncerttel ünnepelnek.

A többség a Kreml szerint a csatlakozásra szavazott

„Sehogy másként nem is lehet” – mondta a Kreml szóvivője arra a kérdésre válaszolva, hogy az Ukrajnától újonnan elcsatolt területek elleni ukrán támadásokat Oroszország maga ellen irányuló agresszióként fogja-e értelmezni.

Az orosz elnök péntek délután írta alá a Kremlben négy ukrajnai régiónak – a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságnak, valamint a teljesen, illetve részben megszállt Herszon és Zaporizzsja megyének – az Oroszországi Föderációba felvételéről szóló szerződéseket a területek Moszkva-barát vezetőivel.

Szeptember 23. és szeptember 27. között tartottak népszavazást Donbász területén, Herszon és Zaporizzsja régiók Oroszországhoz való csatlakozásáról. Moszkva szerint

(Borítókép: Vlagyimir Putyin  elnök beszédet mond a moszkvai Kreml Palota termében 2022. szeptember 30. Fotó: Szputnyik / Gavriil Grigorov / Kremlin / Reuters)

Rovatok