Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött a cseh szenátusi választások második fordulója

2022. szeptember 30., péntek 16:53

Csehországban pénteken délután elkezdődött a részleges szenátusi választások második fordulója.

A hagyományoknak megfelelően a cseh szenátusi választás kétnapos. Pénteken délután kettő órától este tíz óráig, szombaton pedig reggel nyolc órától délután kettő óráig lehet szavazni. Az eredmény szombat estére születhet meg – írta meg az MTI.

A kétévente esedékes részleges szenátusi választásokon a 81 tagú felsőház egyharmada, azaz 27 mandátum újul meg, amelyekért az idén 178 jelölt versengett. Az egy hete megtartott első fordulóban csak három jelöltnek sikerült a mandátumszerzés, amihez a leadott szavazatok több mint 50 százaléka volt szükséges.

A mostani, második fordulóba 24 körzetben az első forduló két legsikeresebb jelöltje jutott tovább, nyerni pedig az fog, aki megszerzi az egyszerű többséget. A választási körzetek többségében – 17-ben – a kormánykoalíció és az ellenzéki ANO mozgalom jelöltjei mérkőznek meg egymással.

Az eredménytől függetlenül azonban már most biztos, hogy a kormánykoalíció továbbra is megtartja többségét a 81 tagú parlamenti felsőházban. Bekerült a második fordulóba Milos Vystrcil, a szenátus jelenlegi elnöke is, aki az ODS jelöltje. Amennyiben Vystrcilt újraválasztják, valószínűsíthető, hogy továbbra is ő marad a felsőház elnöke.

A részvételi arány a szenátusi választások első fordulójában 42,7 százalék volt, a második fordulóban azonban mindig sokkal alacsonyabb szokott lenni. A prágai sajtóban megjelent vélemények szerint 20 százalék alatti részvétel várható.

Rovatok