Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták az új pénzérméket Károly király képével

2022. szeptember 30., péntek 13:17

A Királyi Pénzverde bemutatta az első brit érméket, amelyeken már az új uralkodó, III. Károly király képe látható. Portréja a hagyományokhoz híven néhai anyjával, II. Erzsébet királynővel ellentétes irányba néz.

III. Károly képe a következő hónapokban forgalomba kerülő 50 pennys és 5 fontos érméken jelenik meg, utóbbi hátoldalán két új Erzsébet-portré is látható lesz. A gyűjtők számára azonban már korábban is elérhetővé válnak. Az új, immár III. Károlyt ábrázoló érméket a BBC mutatta be.

1952 óta a britek minden bankjegyét és érméjét II. Erzsébet portréja díszítette, ebben következik most be nagy változás a királynő halálával és III. Károly trónra kerülésével. 

Az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 27 milliárd pénzérme van forgalomban II. Erzsébet arcmásával.

Az új brit uralkodó arcképét Martin Jennings brit szobrász készítette, amit természetesen III. Károly is megtekintett, majd jóvá is hagyott, így elkezdődhet a tömeggyártás. A Bank of England tájékoztatása szerint 

2024 közepén kezdik meg forgalomba bocsátani a 74 éves király portréját viselő fontbankjegyeket.

A II. Erzsébetet ábrázoló érmék sem kerülnek ki a forgalomból, egyelőre tehát a királynő és a fia arcképével ellátott fizetőeszközöket is lehet majd használni az Egyesült Királyságban. Előreláthatólag sok-sok év telik majd el addig, mire teljesen átáll a rendszer a király portréját viselő fontra.

Anne Jessopp, a Királyi Pénzverde vezérigazgatója elmondta: az érmék általában 20 évig forognak a gazdaságban. 2023 elejétől a mindennapi életben használt 1 pennystől a 2 fontos érméig minden pénzen III. Károlynak ugyanaz a portréja lesz látható. A sérült és elhasználódott régebbi pénzek cseréjét folyamatosan biztosítja majd a pénzverde.

Azt tapasztaljuk, hogy az emberek újabb és újabb fizetési módokra térnek át, de még mindig nagyon népszerűek a fémpénzek

– mondta Jessopp.

Károly balra néz az érméken

Ősrégi brit hagyomány szerint amikor új uralkodó kerül a trónra, az érméken és a bankjegyeken a portréja mindig az ellenkező irányba néz, mint az elődjéé. II. Erzsébet minden érmén jobbra nézett, tehát III. Károly értelemszerűen balra tekint az új érméken. A korábbi brit királyokhoz hasonlóan III. Károly sem visel koronát a fémpénzeken. Ez is eltérés a királynőhöz képest, akit koronás portréval ábrázoltak.

Az új 5 fontos érme hátoldalán a szeptember elején elhunyt királynő két portréja – egy fiatalkori és egy időskori kép – látható, az 50 pennys hátoldalán pedig a királynő megkoronázásának emlékére vert 1953-as koronán használt minta másolata van.

A papírpénzeket ezen a hétvégén bevonják az Egyesült Királyságban, így minden brit állampolgárnak fel kell keresnie egy bankot, hogy beválthassa a régi papírpénzét.

(Borítókép: A Brit Királyi Pénzverde által közreadott kép az új ötvenpennys érméről, amelyen III. Károly brit uralkodó portréja látható a Londonban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 30-án. Fotó: MTI/EPA/Brit Királyi Pénzverde/Tom Harrison)

Rovatok