Index Vakbarát Hírportál

Amerikai foglyok szabadultak ki Venezuelából

2022. október 2., vasárnap 06:42

Egy fogolycsere keretében Venezuelában bebörtönzött amerikai állampolgárok tértek vissza az Egyesült Államokba szombaton – jelentette be a Fehér Ház és az ameriaki külügyminisztérium.

Az MTI tudósítása szerint hét ember szabadon bocsátását sikerült elérniük: hat amerikai állampolgárét és egy állandó amerikai tartózkodási engedéllyel rendelkező személyét. Közülük öten olajipari szakemberek, akiket egy további társukkal együtt több mint négy évvel ezelőtt vettek őrizetbe a venezuelai hatóságok.

A csoportot „CITGO 6” néven ismerik, egyik tagjuk már idén márciusban hazatérhetett, miután magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők tárgyaltak Venezuelában. A most elengedett hét ember között van egy haditengerészeti veterán, akit 2020-ban tartóztattak le. A hetedik embert pedig idén januárban vették őrizetbe a venezuelai hatóságok.

Az amerikaiak szabadon engedéséért cserébe az amerikai kormány kiadta Nicolas Maduro venezuelai elnök feleségének két unokaöccsét, akik kábítószer-csempészet vádjával voltak börtönben az Egyesült Államokban.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője a CNN-nek elmondta, hogy a szabadon bocsátást megelőzte egy amerikai kormányzati delegáció júniusi látogatása Venezuelában, ami a letartóztatott amerikaiak fogvatartási körülményeit vizsgálta. Közlésük szerint az a látogatás volt az előzménye az amerikaiak elengedéséről szóló fogolycsere-megállapodásnak.

Rovatok